понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Електронната идентификация – крачка напред или назад

Електронната идентификация – крачка напред или назад

На вчерашното си заседание парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли по предложение на председателя на комисията Цветан Цветанов текста, според който т.нар. електронен индентификатор – чипът, който съдържа електронната самоличност на гражданите, да стане част от личните карти.

„Мотивите на председателя бяха, че е редно изменение в Закона за личните документи трябва да бъде отделно, а не чрез законопроекта за електронна идентификация, което е валиден подход. Но на този етап това ще забави много вкарването на нов законопроект. По принцип комисията не се е обявила против това в личните карти да има чипове, но на практика така се получава“, коментира Божидар Божанов, съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Той допълни, че няма други предложения за това каква е причината за предложението на Цветанов.

По думите му в момента МВР има неяснотата дали ще има чип или не е, който забавя процедурата за изработване на вида на личните документи.

„Идеята е да има една карта за всичко е дългосрочна цел. Сега проблемът е в масовостта, защото искаме да дадем електронна идентификация на възможно най-много хора“, каза още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …