сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Ексцентричният артист Джеф Кунс откри новата си арт-инсталация пред Рокфелер център

Ексцентричният артист Джеф Кунс откри новата си арт-инсталация пред Рокфелер център

Ексцентричният американски артист Джеф Кунс откри новата си арт-инсталация пред Рокфелер център в Ню Йорк. Огромната надуваема скулптура е третата инсталация на Кунс в голямата ябълка и е изградена по повод националния месец в памет на изчезналите деца.

Джеф Куунс за пореден път направи сензационна арт-инсталация. Този път тя се намира в Ню Йорк. Известен с ироничните си произведения на изкуството, и този път той изуми жителите на космополитния град с една от характерните за него надуваеми скулптури. Огромната своеобразна статуя се извисява на почти 14 метра височина и носи наименованието “Седящата балерина”.

„Причината да направя “Седящата балерина” и тя да е тук днес е, за да отбележим май като месецът в памет на изчезналите деца. Надявам се “Седящата балерина” да вдъхне надежда и оптимизъм за бъдещето на хората от всички възрасти. Мисля, че най-вече децата ще могат да я погледнат и да усетят своя потенциал. Всички деца, онези, които не искаме никога да забравим – те са изчезналите, изгубените, за тях е тази надежда и оптимизъм – че ще могат да ги имат в своя живот“, разказва артистът Джеф Куунс.

62-годишният американец е един от най-успешните артисти в света. Той носи и прозвището “царят на кича” заради неговите лъскави творения, които често се оприличават на балони. През 2013 година една от неговите инсталации “Балоненото куче” е продадена на търг за малко над 58 милиона долара. Това е най-високата цена, която някога е плащана за творение на жив артист. Кунс споделя, че иска неговото творчество да кара хората да се чувстват добре.

„Старая се да работя по изкуство, което не съди, не дели и не поставя йерархия. В началото започнах да я правя с малка порцеланова фигура на седяща балерина и я увеличих до голяма стоманена скулптура. Хрумна ми, че за повода мога да я направя още по-голяма и надуваема, за да е наистина внушителна. “Седящата балерина” е цели 13 метра – много е голяма. Трябва да въздейства на хората – ние всички си приличаме. Всеки път когато си поемем дълбоко въздух и разширим дробовете си – ние също сме надуваеми. Това е символ на оптимизма и затова се надявам всеки, който я погледне да усеща потенциала за по-добро бъдеще“, добавя Куунс.

Голяма част от вдъхновението за новата си инсталация Кунс черпи от личния си опит. След неуспешния си брак с италианската порно-звезда Илона Сталер известна още като “Чичолина”, той е лишен от пълните права за отглеждането на детето си. Тогава малкият му син е едва на 2 години. Кунс споделя още, че това преживяване го е запознало с каузата на изчезналите или експлоатирани деца.

„Преди около 20 години, аз станах родител без дете. Синът ми беше отвлечен, родителско отвличане. Изпитвал съм тази загуба сам. Загубих вярата си в човечеството и започнах да работя с международния център за изчезнали и експлоатирани деца. Станах член на борда на директорите, защото искам да помагам на други хора и семейства, деца, подобни ситуации – за да не се случват такива неща повече и да се опитаме да ги предотвратим. Дори да е само една ситуация, която ще предотвратя“, добави още той.

Седналата балерина ще остане пред Рокфелер център до 2 юни.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …