понеделник , 16 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Екстремните селфита – отчаян призив за внимание или чист бабаитлък

Екстремните селфита – отчаян призив за внимание или чист бабаитлък

Ужасяваща снимка, на която мъж в Алжир е провесил бебе от 15-етажна сграда, за да си направи селфи с него, буквално взриви социалните мрежи през последните два дни. Кадърът беше придружен с призив за получаване на конкретен брой лайкове, защото в противен случай бебето ще полети от огромната височина.

На какво сме готови за повече селфита – това коментираха в студиото на КОД 11-13 психологът Николай Димитров и Димитър Ганчев от „Интернет общество“.

„От хилядолетия насам винаги сме искали да бъдем харесвани и одобрявани, така че това не е нищо ново. Интернет обаче е нова среда, която има своите специфики, но напоследък заради глобализацията твърде много факти стават известни и ни карат да изостряме вниманието си. Естествено, лошо е да се правят подобни неща, особено ако застрашаваш живота на детето си“, обясни психологът.

„Бих нарекъл всички тези прояви бабаитлък. Не различавам подобна постъпка от това да караш с 300 км по магистрала или да пушиш от шести клас, за да се правиш на голям. За мен това са две проявления – едното е, че правилата не съществуват за конкретния човек, а другото е просто търсене на внимание. Така че, тези прояви действително печелят внимание, но не и одобрение, внимавайте за разликата между двете“, категоричен е Ганчев.

Мнението му подкрепи и Николай Димитров, който допълни, че такива прояви са присъщи на младите хора, които чрез тях се опитват да се еманципират в търсене на своето лично Аз. „В тази възраст социалната група, която е важна за индивида, са точно неговите връстници, той търси тяхното одобрение“, каза психологът.

„Аз самият живея във висока сграда близо до жп гара и още преди години съм бил свидетел на подобни действия. Просто тогава не сме ги виждали – не е имало това увеличително стъкло, което е интернет. Ако преди сме печелели внимание сред тайфата, сега го правим в много по-голям мащаб“, разясни още Ганчев.

„Ако сме родители на такъв млад човек, трябва да говорим с него, но така че да ни разбере – със сигурност не с назидателен тон и не със заплахи. Трябва да проведем един спокоен разговор, в който да отговорим на призива за внимание на младежа и защо прави това. Може да се окаже, че сме загубили връзката с детето си“, обобщи изводите за опасната селфи тенденция психологът.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …