четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Екстремни горещини. Червен код в 17 области от страната утре

Екстремни горещини. Червен код в 17 области от страната утре

44 градуса по Целзий ще достигнат температурите утре. Червен код за опасно горещо време. В 17 области на страната живакът ще прескочи критичната граница.
Синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като може да се стигне до здравни проблеми. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

Освен традиционно известните с високите си температури области Велико Търново, Русе, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, утре до 44 градуса ще се повишат стойностите и в Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол.

Не са изключени повреди по инфраструктурата, като разтопен асфалт, например, предупреждават специалистите. И въпреки предупрежденията на лекарите, че възрастните хора, малките деца и страдащите от високо кръвно и съдерчно-съдови заболявания, трябва да стоят вкъщи между 12 и 17 часа, това обикновено не се случва.

Заради екстремно високите температури, от Столична община за поредна година раздаваха безплатна минерална вода.

Стойностите около 40 градуса са предпоставка и за възникване на пожари. Затова внимавайте с огъня на открито, както и оставянето на газови бутилки или уреди на пряка светлина.

Вижте също

Марули причиниха масова зараза с Ешерихия коли в САЩ и Канада

Американската администрация по храните и лекарствата, заедно с центъра по контрол и превенция на заболяванията, …