четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерти: Ще заработи ли пряката демокрация в България

Експерти: Ще заработи ли пряката демокрация в България

Пряката демокрация в България е една херкулесова задача, доколкото по закон се изисква събирането на подписи за референдум.

Това коментира Даниела Божинова, председател на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

По думите ѝ в България до момента не е имало референдум, а само плебесцити.

„Важно е хората да могат да предизвикват референдуми по въпроси, които не са в дневния ред, наложен от политиците. Трябва да има референдум като задължителен елемент при взимане на решения“, убедена е Божинова.

Според нея е задължително суверенът да има средства за контрол на избраниците си, а не да чака 4 години, за да ги смени.

На свой ред Даниел Шили, изпълнителен директор „Демокраси Интернешънъл“, посочи практики за упражняване на пряка демокрация в Германия.

„Имаме пряка демокрация на местно и регионално ниво, но не и на федерално. За 25 години са проведени над 5 хиляди референдума“, коментира той.

По думите му българската конституция дава 2 възможности на гражданите – изборите и допитванията, което е и пряката възможност хората да имат мнение по различни въпроси.

„Мисля, че гражданското общество трябва да се бори, за да бъде чут гласът му“, категоричен е експертът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …