събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Експерти предупреждават: Има риск от нова хакерска атака

Експерти предупреждават: Има риск от нова хакерска атака

Сигнал за атака с новия крипто-вирус беше регистриран вчера следобед от ГДБОП. Атаката е била насочена към една от областните администрации у нас, но е била неутрализирана.

През уикенда светът стана свидетел на това, което ай-ти експертите нарекоха най-мащабната хакерска атака, правена някога. Те предупреждават всички, които ще включат компютрите си на работа, че може да станат поредната жертва на хакери. Експертите съветват организации и компании незабавно да ъпдейтват или да подновят операционните си системи Уиндоус, за да ограничат нови атаки на вируса. Експертите наричат вируса „wanna cry“ , а той причинява най-голямата хакерска атака, позната на модерния свят.

Миналия петък хиляди бизнеси и държавни институции станаха жертва на неидентифицирани хакери, които атакуваха фирмени компютри по цял свят.
Опасенията на собствениците на компаниите бяха, че когато служителите им се върнат на работа и включат компютрите си, ще станат жертва на този вирус, който блокира работата на стотици хиляди компютри по цял свят.

Вирусът атакува най-успешно операционни системи на Майкрософт Уиндоус , които не са актуализирани и заключва всичките файлове в системата. Хакерите искат стотици долари, за да отключат файловете. Ако платите откупа, те обещават да ви изпратят код, за да възстанови отново контрола върху тях.

От Майкрософт все още се опитват да се справят с проблема, но предупреждават, че компаниите имат отговорност да актуализират операционните си системи, а правителствата трябва да правят повече, за да защитят компаниите.

Специалисти по киберсигурността от Великобритания са успели да забавят разпространяването на вируса на някои места, но директорът на Европол Роб Уейнрайт казва, че това не е достатъчно.

Руския президент Владимир Путин отрече категорично Русия да има пръст в атаката.

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …