петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерти по сигурност: България не е готова за терористичен акт

Експерти по сигурност: България не е готова за терористичен акт

Трябва ли да се либерализират разрешителните режими за ползване на оръжие заради заплахите от тероризъм? Потърсихме мнението на експертите по оръжия, сигурност и охрана Момчил Давидов и Йордан Божилов, които гостуваха в студиото на еМисия България.

Заплахите от тероризъм предизвикват извънредни действия. В редица европейски държави се затегнаха контролът и личната свобода чрез антитерористично законодателство. В Чехия мерките достигнаха и до проектозакон, който ще позволи на чехите да използват личното си оръжие при тероризъм.

Как е решен въпросът с използването на лично оръжие в България, Европа и Съединените щати, разказва Златимир Йочев. 211 484 души притежават разрешително за оръжие в България.

„Тероризмът е много специфично явление с много висока степен на обществена опасност. Особеното е, че те не са насочени персонално към конкретен човек. Заради това е трудно конкретен човек да се опази от тероризъм. Терористите са винаги по-добре подготвени. Тези актове се подготвят много внимателно и лице, попаднало случайно в обхвата на терористичен акт и не е подготвено за това, би било почти невъзможно да реагира адекватно на заплахата“, коментира Момчил Давидов.

Той добави, че подобно либерализиране едва ли би могло да помогне на гражданите, ако са абсолютно неподготвени за такава ситуация. „Представете си какво би станало, ако гражданин също извади оръжие по време на атентат и се получи престрелка. Жертвите ще бъдат много повече“, каза Давидов.

Йордан Божилов подчерта, че съвременният тероризъм има много различни измерения. „Имаме добре обучени хора, които планират атаките много добре. Имаме самовзривяване или използване на превозни средств. Широка е палитрата на методи, които се използват и трябва да има широка палитра от мерки за противодействие“, обясни Божилов.

Според експерта, либерализирането на условията за носене на оръжие не би решило проблема. „Превенция на професионални терористи и радикализация – това са най-важните неща. Изисква се ангажираност на цялото общество – и на фирми, и на граждани“, категоричен е Божилов.

„По отношение на закона, в подобна ситуация се засягат и някои граждански свободи. Трябва да бъдем много внимателни по отношение на това какви свободи сме готови да преотстъпим. Борбата с тероризма се гради основно на изпреварваща информация. Такава няма как да се получи, ако не се използват всички възможни средства. Доколко са готови институциите, съм го известна степен скептичен“, призна Момчил Давидов.

„За радост, нямаме на живо такива случаи и събития, които да осигурят опит на институциите, призвани да се борят с тероризма. Когато няма опит, подготовката не е достатъчна. Все още не сме подготвени, гражданите не са подготвени. Много разумна идея е тези субекти, които са получили оръжие, да преминават някакво специализирано обучение, организирано точно от тези институции, за да могат адекватно да подпомагат държавните органи“, добави експертът по сигурност.

Божилов каза, че е необходимо взаимодействието на всички сили за сигурност за превенция и справяне с тероризма. „Можем да вземем опит от чужбина за подготовка на населението. Законът за превенция на тероризма постави някои ключови неща – взаимодействието между Министерството на отбраната и МВР, например. Дискусията обаче излезе в една друга сфера – дали институциите няма да злоупотребят с информацията“, припомни Божилов.

Момчил Давидов е убеден, че МВР трябва да направи една радикална реформа в себе си и да промени своя професионален модел. Такава реформа обаче не се прави. „Недопустимо е в МВР 90% от бюджета да отива само за заплати. Без пари, ефективност не може да се постигне. Придобиването на информация е свързано с много пари“, каза експертът. Той посочи, че реорганизацията на службите по охраняване на границата е оголило други места в страната.

Божилов добави, че ключовото е превенцията и профилактиката, но и ангажиране на обществото и на фирми, които управляват елементи на ключовата инфраструктура като училища, гари и места, на които се събират много хора.

Чуйте целия разговор с експертите по сигурност Момчил Давидов и Йордан Божилов за либерализацията на оръжията и справянето с тероризма в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …