сряда , 21 март 2018
Начало / Код 11-13 / Експерти: 40 000 ученици в България имат практически достъп до наркотици

Експерти: 40 000 ученици в България имат практически достъп до наркотици

Защо младежите са най-честите потребители на наркотици в България, как се лекуват зависимостите, защо държавата не осигурява достатъчно добра политика за превенция на дрогата и кои са най-модерните и използвани наркотични вещества. Темата коментираме в студиото на Код 11-13 с Момчил Василев от Националния фокусен център за наркотици и д-р Александър Канчелов от клиника за лекуването на зависимости.

Според последните изследвания младежите на възраст между 15 и 24 години в България най-често употребяват наркотици.

„Общата картина на практика не се е променила. Това не е добра новина, защото е останало едно достатъчно високо тревожно ниво“, обясни Д-р Александър Канчелов

„България от години вече не се държи цивилизовано по този въпрос. Няма стратегия, визия и активна политика, която да работи за ограничаване на този проблем“, заяви Канчелов. Той обясни, че работи с най-тежките последствия от пристрастяването. Това са хора, които са развили в тежка степен зависимост от опиати. „Дългосрочните ефекти са положителни и употребата на хероин рязко се е увеличила“, подчерта още експертът.

„Периодично правим анкети сред младите хора. Отношението на младите хора е особено – те не приемат за наркотик канабиса. Медиите също имат вина за това“, обясни още той.
По думите му, проблемът не е в това, че са запалили една цигара, а че влизат в културата на употреба на определен вид вещества и това е много бърза входна врата към по-тежки вещества. Канчелов каза, че всички, които са на хероин, са минали през употребата на марихуана.

„Публичната култура и образованието липсват. Това са тенденции, които показват нездравословно развитие на нацията. И те изискват много по-зряло политическо отношение“, категоричен е от своя страна Момчил Василев.

„Най-предпочитан е канабисът, макар че някои хора не го смятат за наркотик. А що се отнася до най-модерните, вчера в Брюксел беше представен европейският доклад за наркотиците и там един от изводите беше, че най-голямата грижа са новите психоактивни вещества. Те се наричат дизайнерски. Това е голямата грижа на европейските институции“, добави Василев.

Според експертите, няма проблем субстанциите да се намерят на пазара и в България. Най-достъпна, според самооценката на учениците, е марихуаната – 1/3 от учениците смятат, че няма никакви проблеми да се снабдят с нея.

10-15% използват новата дизайнерска дрога. 30-40 000 деца имат практически достъп до такива вещества, сочат тревожните данни.

Чуйте целия разговор с експертите в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …