петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: Защо държавата продължава да поощрява трафикантската мафия

Експерт: Защо държавата продължава да поощрява трафикантската мафия

Необяснимо е защо нашата държава продължава да поощрява трафикантската мафия. По оценки на международни организации, през България за последната година са минали над 50 хил. мигранти. Това означава, че всеки месец няколко хиляди души са преминавали през страната. За мен това е невъзможно да се случи без съучастието на държавни органи на много високо ниво.

Това коментира експертът Соломон Бали от организацията Б’ней Б’рит, чиято кауза е борбата срешу антисемитизма, ксенофобията и омразата към различния.

„Хубаво е една държава да я има не само в ситуация на криза, а е добре държавата да съществува в роялта си да предотвратява кризи, а не да ги създава. Според мен, проблемът, с който се сблъскваме не е учудващ, това, което се случи в Харманли, се очакваше. В края на крайщата кризата с мигрантската вълна започна от 2011 г. Така че за 5 години би трябвало и най-загубената държава да се подготви, още повече че ние сме в някаква степен гранична страна с този конфликт“, категоричен е Соломон Бали.

По думите му от август месец се знае, че лагерите са препълнени, така че напрежението в Харманли е съвсем очаквано. Не мога да разбера защо постоянно ни се представя тези неща като екстреност, след като никой не е създал условия това да не се случва.

Експерът подчерта, че мигрантите нямат прогнозируемо бъдеще у нас, защото няма служители в службите, занимаващи се с бежанците и мигрантите, които говорят родните им езици, за да им обяснят какви са правилата тук, които те трябва да спазват.

Соломон Бали изтъкна, че нито един от премиерите на Германия, Франция и Англия не е посещавал бежански лагер, в който има проблем, както стори вчера министър-председателят Бойко Борисов. А доколкото имам впечатления тези страни се справят доста успешно, допълни експертът.

Думите на премиера Борисов, че ИДИЛ следи какво се случва в Харманли и страната е заплашена от терористичен акт, Бали коментир, че нали затова имаме служба за национална сигурност и МВР, по-многочислено от армията, които трябва да гарантират сигурността на гражданите.

Журналистът Любомир Денов, на свой ред, коментира, че сериозен сигнал е това, че освен в Харманли и в други лагери в Европа вчера сякаш синхронизирано е имало размирици. Той бе категоричен, че трябва да сме подготвени за евентуална терористична заплаха и да вземем мерки.

„Цялата предизборна борба беше доминирана от налагания от политиците страх. За мен притеснително е, че нашите институции не са подготвени. Те би трябвало да се готвят за терористичен акт, независимо от случилото се в Харманли. Трябва да има предварителна подготовка за такъв сценарий, а не да ни се случва“, каза Соломон Бали.

По думите му е престъпно институциите да се стряскат от случващото се, вместо да са подготвени.

Двамата коментираха и повдигнатите обвинения от прокуратурата към министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …