събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт за управлението на водите и опасността от наводнения след снеготопенето

Експерт за управлението на водите и опасността от наводнения след снеготопенето

Обилните снеговалежи, последвани от рязко затопляне на времето винаги повишават вниманието към преливането на язовири и реки – за опасността в еМисия България разговаряме с хидролога Асен Личев бивш дългогодишен експерт в Министерството на екологията.

„Снежните запаси тази година, в сравнение с миналата по същото време, са три пъти повече, но хубавото беше, че това затопляне бе краткотрайно и не можа да мине т.нар. снегояд, който да стопи снега наведнъж.

Въпреки това всички реки в момента се намират около високите и малко под високите води. Язовирите също започват да се понапълват, като комплексните и значими язовири са пълни на 55%, питейните – 70%, за напояване – 47%. Има още достатъчно празен обем, който да дава гаранция, че може да бъде посрещнато и пролетното снеготопене, ако то дойде март-април“, обясни експертът.

Личев коментира и днешната новина, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще проведе обучения на представители на общините с цел превенция на риска при експлоатацията на язовирите, които стопанисват. Той отбеляза, че именно обученията на персонал, особено на общините, е една от слабостите на държавата.

Според измененията на закона за водите от миналата година всяка община е длъжна или да създаде общинска фирма, или да намери фирма наемател, която да експлоатира общинските язовири, които са около 4000, припомни той. В последната задължително трябва да има специалист висшист по хидротехника. Всеки язовир пък трябва да има авариен план за действие, синхронизиран с общинския план за аварии и бедствия, а той – с областния.

Основните очаквания, по думите му, за почистване на руслото на водите по закон падат върху областните управители, което според него не е правилно и не е тяхна работа.

Личев обясни и за какво отговаря всяка от институциите, както и какъв е редът по вземане на мерки и обмяна на информация между тях.

Това, което ни липсва, смята експертът, е детайлно покриване на територията на страната със системи за ранно предупреждение, като добави, че подобна поръчка се е провалила. Най-важното пък е да се обърне внимание на превенцията.

В България все още не може да се осигури административно интегрираното управление на водите, защото сума министерства, агенции и управители отговарят за водите, смята Личев. Според него трябва да се оптимизира държавната структура, която отговаря за водите, за да се избегнат противоречията.

Чуйте подробности за превенцията при бедствия и наводнения и това как работи системата в момента:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …