понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт за новата платформа на ЕК, която ще урежда спорове

Експерт за новата платформа на ЕК, която ще урежда спорове

Нова онлайн платформа на ЕК ще урежда спорове между потребители и търговци, свързани както с национални, така и с трансгранични покупки по интернет.

Тя е достъпна от 15 февруари на всеки един от официалните езици на Общността, като отговорът на подадените жалби ще пристига на същия език.

Уреждането на споровете ще става чрез насочването им към националните органи за алтернативно решаване на спорове (АРС) – секторните помирителни комисии, които са свързани към платформата.

Контактна точка за България е Европейският потребителски център, който функционира към Комисията за защита на потребителите. На официалния сайт на КЗП са публикувани връзки към платформата.

В еМисия България Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център, обясни подробно какви спорове се уреждат извънсъдебно, при какви обстоятелства и как можем да сигнализираме за проблем, каква е юрисдикцията на платформата и излишни ли ще бъдат други институции като КЗК или КЗП вече. Вижте разговора с него.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …