понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Експерт: Ситуацията на пазара на имоти в следващите шест месеца ще е на „изпреварващо търсене“

Експерт: Ситуацията на пазара на имоти в следващите шест месеца ще е на „изпреварващо търсене“

Двуцифрен ръст в търсенето и в цените на жилищните имоти в София за първи път от десет години насам, отчитат брокери за втората половина на 2016 г. Само за шест месеца цените на имотите са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

С повече информация за пазара на имотите включваме колегата ни Ирена Казакова.

Според статистиката все повече българи влагат парите си в недвижими имоти за сметка на намаляване на депозитите в банките. Една от причините за тази тенденция е ниската доходност по депозитите за сметка на по-високата такава от отдаването под наем на имотите.

Инвестицията в недвижими имоти – дали с инвестиционна цел, дали с цел покриване на лични, семейни, други нужди – е реална и добра алтернатива на депозита при нулеви лихви, коментира финансовият експерт Иво Димитров.

„От всеки депозит в текущата ситуация банката губи. Знаете, че на всеки лев привлечени средства банката отделя 12% минимални резерви, 2% фонд за гарантиране на влоговете, респективно от всеки лев привлечен ресурс банката де факто работи с 88 ст., формално казано, и ако няма в какво да ги инвестира, ако не може да ги продаде, така че да покрие разликата до 100, че да плати и лихва, очевадно тя губи.

След като лихвените проценти са близки до нулата, всеки си задава въпроса за алтернатива. И ако финансовата ни култура е далеч от средната за Централна и Източна Европа, то алтернативи като инвестиции във взаимни фондове, в парични, капиталови пазари и други, звучат прекалено екзотично все още на българската публика, то инвестицията в недвижим имот си е нещо доста стабилно,
устойчиво и импониращо на българина.

В това отношение българите сме едни от най-състоятелните на планетата по отношение на собственост върху имотите – близо 90%““, обяснява той.

„Банките имат и финансови, и нормативни стимули да работят предимно ипотечни кредити, бидейки те обезпечени с недвижими имоти. Ако осредненият лихвен процент при ипотечните кредити за миналата година беше в рамките на около четири и половина, то в момента спокойно можем да кажем, че сме четири и под четири, като разбира се всяка оферта е строго индивидуална“, добавя експертът.

Според Димитров сме в интересна ситуация – „изпреварващо търсене“, като много хора търсят, но малко предлагат. Той очаква това в рамките на следващите шест месеца, тъй като по думите му има много интересни строежи, обекти и локации в строеж, които ще излязат на пазара скоро.

Има увеличено търсене през последните две години и половина, но за дефицит още не може да се говори, тъй като само в София в момента се строят над 18 хил. жилища, коментира и брокерът на недвижими имоти Ралица Ценова. Друг е въпросът обаче каква част от тях са качествени, тъй като винаги е имало дефицит на качествени предложения, добавя тя.

Според брокера няма чак толкова голямо увеличение на цените като цяло, но има непропорционалност, като цените на новите жилища нарастват много по-бързо. Същото важи и за определени райони.

Какви имоти, в какви райони и за каква цел търси българинът, в кои квартали цените са най-високи и има ли нови хитови локации на пазара – чуйте в интервюто по-долу.

И в Америка тази година пазарът на недвижими имоти отбеляза добро начало, сочат данните на американското бюро „Сенсус“ за преброяване на населението и икономическото развитие.

Продажбите на къщи през януари са отчели ръст с четири процента за месеца и пет процента и половина увеличение през изминалата година.

Мирослав Балабанов разказва повече:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …