петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Експерт по сигурността: България няма интерес от конфронтация с Русия

Експерт по сигурността: България няма интерес от конфронтация с Русия

„Всяка държава в НАТО говори с един глас, дори и вътре да има различни мнения. Много е важно ние да отстояваме добре своята позиция, но и да се съобразяваме с принципите и общите ценности, на които се гради този съюз“. Така Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира позицията на президента Росен Плевнелиев пред Алианса в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

Според експерта по сигурността и отбраната, вариантите за изнасяне на няколко позиции на една държава в НАТО не съществуват. Проблемът по-скоро е вътрешен – да се изясни коя е най-добрата позиция за България.

Що се отнася до флотилията в Черно море, Йордан Божилов припомни, че България и Румъния през годините са настоявали за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море. Турция много често се е опитвала в последните години да обсеби въпросите по сигурността в Черно море.

„Силата на НАТО е в единството. Единство има дотолкова, доколкото са приети общи позиции. Но зад това стоят страшно много спорове между различните държави“, коментира Божилов. Той посочи и кои са били противоречивите въпроси – за противоракетния щит в Европа, за разполагане на войски в прибалтийските републики и Полша.

Божилов разказа и кои са основните и най-важни въпроси, които все още стоят пред НАТО.

„Нямаме интерес от конфронтация с Русия. Напротив, имаме интерес заедно да помислим как да намалим напрежението, което така или иначе се е създало. Имаме интерес да си сътрудничим в икономиката и сферата на антитероризма“, обясни експертът.

Вижте целия разговор с Йордан Божилов във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …