неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт по медиен език: Ние сме много толерантни към нетолерантното поведение

Експерт по медиен език: Ние сме много толерантни към нетолерантното поведение

Културата ни не е особено възприемчива към модата на политическата коректност. Ние сме много толерантни към нетолерантното поведение и затова много неприемливи думи и номинации, които се използват в медиите и публичното пространство, у нас все още са допустими.

Това коментира в еМисия България доц. Андреана Ефтимова, преподавател по медиен език и стил в Софийския университет, в разговор за езика на омразата в медиите.

Според нея езиковата страна на проблема обикновено остава встрани, като се обръща внимание само когато има директни послания.

Езикът на омразата обикновено влиза чрез жаргонните и разговорни думи, които не са забранени за употреба, но са неприемливи в публичното пространство, чрез редуването на некоректни номинации с евфемизми, които обаче имат иронична стойност, дава пример тя.

По думите й за да бъде едно речево поведение определено като език на омразата, то трябва да е рецидивиращо.

„Има целенасочено манипулативно използване на този език, а жертва на него са социални и малцинствени групи, различни по някакъв принцип – сексуален, етнически и друг“.

Според доц. Ефтимова бежанците също се превръщат в жертва, като се споменават все по-често в отрицателен контекст – например на престъпни деяния.

Зависи, разбира се, кой чете, уточнява тя, като дава пример с това, че някои малцинствени групи се обиждат на думата „ром“, други пък – на „циганин“.

Според доц. Ефтимова единственият коректив е зрителят или читателят, тъй като в крайна сметка никакъв закон не може да регламентира говоренето.

Има ли модни тенденции в езика на омразата и при политическата коректност и какви са съветите на професионалиста към колегите й – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Петър Скорчев

  Г-н Чухлев би следвало да научи българския правопис и да не прави правописни грешки. Г-н Чухлев би трябвало и да слуша и да чете по-внимателно и да вниква в смисъла на казаното, а не да демонстрира на практика езика на омразата, като се изказва хейтърски и манипулативно. Изказването на гостуващата експертка не само не призовава да има осъдени за речевото си поведение хора, а смята, че говоренето не може да се регулира със закон. Единственият коректив е отношението на аудиторията – то би трябвало да е негативно към агресивно поведение като това на г-н Чухлев.

 2. Лиляна Костова

  Господинът не е запознат с българските законодателни инициативи и практики. Езикът на омразата е криминализиран в България и има осъдени. Така че пред съда за незнание и неспазване на българската регулация и на волята на българския суверен трябва да се яви изказалият се неподготвен господин.

 3. Nikola Chuhlev

  Гостуващата не представи нито едно писмено доказателство в подкрепа на своята теза – какво е нетолерантен език. Такова доказателство може да е законодателен акт с изброени думи, правилтелствено решение или съдебно решение на базата на Закон.
  Тя се позова на западна практика, която навярно е регламентирана законодателно там – Извън границите на Нашата страна!
  Всяко такова пренасяне на уредба „На око“ – без законодателна ( Писмена ) регламентация би следвало да се приема за Език на Омразата срещу българската култура!
  И ако този въпрос се отнесе към независим български съд би следало гостенката да се осъди.
  Не на базата че е казала нещо, като думи, но на базата на това, че се опитва да подменя българската култура Еднолично или в съдруга с Организирана Престъпна група, кото се ръководи очевидно от чуждестранна регулация а не според волята на Българкият суверен.

  Наистина, много сме толерантни към нетолерантните!