сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Експерт по киберсигурност: При най-новата атака от имейл искат откуп след заключване на данните ви

Експерт по киберсигурност: При най-новата атака от имейл искат откуп след заключване на данните ви

В днешно време трябва да се защитаваш не само от външните атаки, но има и служители, които искат да изнесат интелектуална собственост на компаниите, така че трябва да се вземат мерки.

Това коментира по въпросите за киберсигурността ИТ експерта Бойко Грозданов, който отговаря за нея в една от най-големите консултантски компании за недвижими имоти в света. От две години той живее в Америка.

По думите му компаниите днес отделят изключително много средства в тази посока. В САЩ има много големи регулации, особено в сектори като банковия, който трябва да отговаря на много изисквания, за да не бъдат налагани големи глоби при инцидент.

Експертът отбеляза, че в Европа има изключително много различни закони в зависимост от конкретната държава, като в Германия например те са много строги и изискват дори от домашните потребители актуална версия на антивирусен софтуер. Други страни пък имат недефиниран закон в това отношение. В САЩ бизнесите са различни и има както много прилики, така и много разлики в начина, по който компаниите се защитават.

В днешно време става задължително всяка компания да има звено по киберсигурност, има изключително голямо търсене на кадри и това прави професията апетитна за младите специалисти, коментира още Грозданов. Той уточни, че в този случай обикновено не се публикуват обяви, а HR експертите сами се свързват със специалистите да им предложат работа.

Той призна на шега, че най-дискутираната тема в общността им в момента е кога, а не дали профилът на президента Доналд Тръмп ще бъде хакнат – мястото, където той обича да обявява много от решенията си.

При подобна хакерска атака могат не само да се сдобият с информация за вас, но и да стигнат до други ваши пароли, например за имейла, от който може да се сменят паролите и на всички останали сайтове и профили.

От компаниите пък се крадат най-често личните данни на служители и интелектуална собственост.

Тъй като в момента е сезонът на данъците, Бойко Грозданов напомни и опасността от неприятни инциденти, свързани със злонамереното използване на личния социален номер.

Най-интересното ново нещо, което използват крадците на лична информация, е заразяването от имейл, който не очаквате или от непознат изпращач, в който има линк, чието отварянето води до заразяване на компютъра. При тази атака всичките ви данни – снимки, лични документи и др., остават заключени на компютъра и ви се иска откуп за достъп, обясни експертът.

Чуйте всичките му съвети:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …