понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: Опасността от вируса Зика у нас засега е практически нулева

Експерт: Опасността от вируса Зика у нас засега е практически нулева

Към този момент опасността от зараза с вируса Зика у нас е практически нулева, успокои притесненията от разпространяващия се вече и в Европа вирус д-р Петър Марков за еМисия България по Би Ай Ти.

Д-р Марков е лекар, епидемиолог и учен. Завършил е и преподава в Оксфорд и сътрудничи на редица медицински организации на Острова. В момента е базиран в университета в Лион, Франция.

Тъй като опасният вирус, разпространяващ се в Латинска Америка и вече привнесен в Европа от туристи, се предава единствено чрез ухапване от азиатски тигров комар, експертът не вижда повод българските граждани да се притесняват.

Д-р Марков посъветва да се обръщаме директно към сайта на Националния център за заразни и паразитни болести, ако искаме да намерим актуална информация по въпроса.

Зика е подобен на други тропически вируси, като западно-нилската треска, и прогнозите са, че ваксина срещу него ще е готова до година-две. Поради тежките регулации, обаче, реално използването й ще стане възможно доста по-далеч във времето – след пет-шест и повече години, обясни той.

Симптомите при заразените в по-голямата си част са леки или никакви, но при една малка част от случаите са подобни на грипа, посочи още той. Все повече са и подозренията, че вирусът води до тежки изменения на плода при бременни жени.

Резултатите в Латинска Америка, където вече има хиляди случаи, показват увеличен брой на бебета с микроцефалия – недоразвита глава и мозък, и в по-малка степен тежки увреждания на плода.

Засега директна връзка не е официално потвърдена, но се наблюдава зависимост, което води до подобни съмнения, обясни д-р Петър Марков.

Вижте цялото интервю във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …