вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: Образователни алтернативи има. Избягайте от класическата академична система

Експерт: Образователни алтернативи има. Избягайте от класическата академична система

Образователни алтернативи има. Възползвайте се от тях, избягайте от класическата академична система и ще видите как системата ще заработи, призова в еМисия България икономистът и експерт в сферата на образованието Христиан Даскалов.

С него разговаряхме за това дали над 50-те функциониращи у нас висши учебни заведения са готови за предизвикателствата на модерното преподаване в условията на т.нар. четвърта индустриална революция, в която границите между физическата и дигиталната среда се размиват.

Даскалов отбеляза факта, че и най-добрите университети у нас са извън първите 600 на най-добрите учебни заведения в света.

Според него причините за това са политически, а „познавайки българските политици, не можем да се надяваме на промяна в системата, провокирана от държавния сектор“.

България има конкурентни предимства като евтина локация, но (за разлика от аутсорсинга, например) не се възползва от тях в сферата на образованието – като че ли е срамно да говорим за него като за милиарден многонационален пазар, отбеляза експертът.

Той даде пример с популярното сред чуждестранните студенти у нас медицинско образование, при което например е забранено изнесеното обучение. За това се намират врати, но с цената на това, че се заобикаля законът, посочи Даскалов. Според експерта в България има недостатъчно чужди студенти и преподаватели, както и програми, разработени специално за чужди студенти.

За него едно от най-адекватните решения на проблемите би било ако на база данните от сегашната рейтингова система, продължи финансирането само за топ 5 от университетите. Това според него ще намали административните звена, различните ръководства ще се консолидират, системата ще се прочисти по естествен път.

Той даде пример с предложената реформа във Великобритания, която на практика отказва изкуствено да се спасяват фалирали институции чрез кредитиране, или чрез парите на данъкоплатеца, както би било в нашия случай.

Това ще отвори път за повече малки и независими институции да обучават и да станат университети, тъй като само когато докажеш, че можеш се справяш сам, на собствени начала, заслужаваш допълнително финансиране, категоричен е Даскалов.

Той говори и за т.нар. масови отворени онлайн курсове (МООК), които са безплатни, лесно достъпни и съчетават видео, текст и упражнения.

Според него техните ресурси трябва да се интегрират в съвременното преподаване, да бъдат негов естествен и концептуално различен конкурент, а университетските програми да са базирани на данните в реално време за това какви са нуждите и дупките в образованието.

Чуйте целия разговор с Христиан Даскалов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …