събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: Младите не участват във възстановяването на пазара на труда

Експерт: Младите не участват във възстановяването на пазара на труда

Достигнали сме броя на заетите отпреди кризата през 2008 г., съобщи данни от последните статистики за заетостта в София и страната Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в еМисия България.

По думите му се наблюдава равномерно възстановяване не само в столицата, но и в други градове като Варна, Велико Търново, Бургас, който е сред най-активно генериращите работни места напоследък. Положителни тенденции има дори в райони като Ямбол и Сливен.

„Младите хора са единствените, за които не можем да кажем, че участват във възстановяването на пазара на труда“, подчертава обаче той.

По думите на Алексиев спадането на младежката безработица се дължи не на факта, че младите си намират работа, а че по-скоро са спрели да я търсят, особено тези до 24 години. При младежите до 29 години все пак има известен прогрес, уточнява той.

Според експерта една от причините е и нереалистичните очаквания за заплащане, поради което и много от младежите работят в сивия сектор.

„Навсякъде бизнесът има нужда от специалисти, които не може да намери“, обобщава той и дава пример с ИТ сектора.

Кои са секторите с най-висока ефективност тази година и какви са другите тенденции – вижте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …