четвъртък , 22 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: Характерно за зимата е по-силното замърсяване на въздуха

Експерт: Характерно за зимата е по-силното замърсяване на въздуха

В първите дни на 2017 г. въздухът в София и Пловдив е силно замърсен, а показателите за фини прахови частици достигат опасни стойности.

Какви са причините и какви са допустимите норми на фините прахови частици – отговор на тези и още въпроси даде старши експерт Румяна Гълъбова от измервателната станция на Aгенцията по околна среда в столичния квартал „Павлово“ пред репортера ни Ирена Казакова.

Не можем да говорим за 9 пъти превишение над нормата за фини прахови частици, тъй като нормата е средно денонощна. Анализаторът отчита моментни стойности и, за да могат да се оценят спрямо нормата, те трябва да се усреднят за 24 часа, а след това да се направи оценка на данните“, обясни Румяна Гълъбова.

По думите ѝ, са измерени по-високи моментни стойности, които обаче категорично не са 9 пъти над нормата.

„Данните се публикуват ежедневно в бюлетина на Aгенцията по околна среда и превишението е било от 4 до 5 пъти над нормата. За днес то е около 4 пъти над нормата за прахови частици“, посочи още експертът.

„Причините за повишените нива на прахови частици са изгрянето на дърва и твърди въглища за отопление, както и автомобилният транспорт. Определено можем да кажем, че това замърсяване има изразен сезонен характер“, смята екпертът.

Румяна Гълъбова изтъкна, че през зимата е характерно по-силното замърсяване на въздуха.

По думите ѝ, мерки, които трябва да се предприемат, са изцяло от компетентностите на общините.

Всяка община с влошено качество на атмосферния въздух е задължена да разработи програма за подобряване на качеството на въздуха, допълни тя.

От 2011 г. насам има тенденция за устойчиво намаляване на замърсяването и подобряване качеството на въздуха, въпреки че не са достигнати нужните нива, каза Гълъбова.

Целия коментар на екперта можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …