неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Експерт: България няма да бъде център на газова мрежа

Експерт: България няма да бъде център на газова мрежа

Премиерът Бойко Борисов, който е в Лондон на международна конференция, посветена на борбата с корупцията, обсъди в разговор с премиера Дейвид Камерън и темата за газовия хъб на територията на България. Министърът на външните работи Даниел Митов пък ще бъде на официално посещение в Азербайджан на 13 май.

За енергийните газови трасета в еМисия България разговаряхме с експерта Пламен Димитров, изследовател в Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан в Баку.

Азербайджан засега изнася природен газ само за Турция и Грузия, но големите надежди на ЕС и конкретно на България са, че след 2019 г., когато ще бъде въведена е експлоатация втората фаза на голямото находище „Шах дениз“, страната ще започне да изнася газ и за Европа, стига дотогава да са построени необходимите тръбопроводи, като конкретно за България говорим за интерконектора с Гърция, посочи Димитров.

Очаква се газът от „Шах дениз 2“ след две години да достигне до Турция, а през 2019 г. да влезе в Трансадриатическия газопровод, преминаващ през Гърция и Албания и достигащ до Италия към края на 2020 г.

За България през 2019 г. най-късно трябва да е готов газовият интерконектор с Гърция, за да стигне азербайджанският газ и до нас, подчерта експертът и напомни, че 1 млрд. куб.м вече са договорени за страната ни.

Амбициите на азербайджанската страна са след 2020 г., ако в експлоатация влязат нови находища, техният газ да стига не само до България, но и да отива по-нататък към Европа, посочи още Димитров.

Той обаче определи тази идея, която кореспондира с надеждите на премиера Борисов страната ни да се превърне в газов хъб, като нереалистична и препоръча да се стремим към по-малкото – просто разнообразяването на доставките.

Според мен България няма да бъде център на газова мрежа, категоричен бе Пламен Димитров.

Той напомни също, че разработването на газови и нефтени находища в Азербайджан следва съвсем друг модел от този на „Газпром“ – той е частна инициатива, в която участват големи световни компании, като водещата е британската „Бритиш петролиум“. По думите му Баку донякъде си е върнал старата слава от началото на ХХ в., когато е бил световната нефтена столица.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …