понеделник , 25 юни 2018
Начало / Новини / Еколози на протест в защита ма Кресна и „Пирин“

Еколози на протест в защита ма Кресна и „Пирин“

В Световния ден на околната среда – еколози излязоха в защита на Кресненското дефилие и парк „Пирин“. Те протестираха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, защото според тях евроинституциите налагат двойни стандарти.

Според екозащитниците автомагистрала „Струма“ не трябва да се изгражда в Кресненското дефиле, а местният път трябва да се запази. Близо 7 хиляди души са се подписали в подкрепа на тези предложения. Петицията беше приета с изненада в представителството на ЕК в София.
Според протестиращите единствено бързата реакция на Европейската комисия може да накара правителството да направи промени в защита на природата.

Еколозите са на мнение, че Конвенцията за световното наследство вече е приела проекторешения, според които измененията на приетия в края на миналата година план за парк „Пирин“ не трябва да се прилагат.

„В този случай конвенцията е абсолютно с изцяло недоворие към българското правителство и изисква докладът за екологична оценка преди изобщо да бъде разглеждан в България да бъде представен на международния съюз за защита на природата и на ЮНЕСКО за преглед“, посочи Тома Белев, организатор на протеста.

Предстои да бъде внесена и отделна петиция в подкрепа на „Пирин“ с над 100 хиляди подписа.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …

3 коментара

  1. Алексий

    Не им ли омръзна вече с платените протестчета? А и вече никой не вярва на лъжите им!

  2. Кресна и Пирин имат нужда от развитие и защита от бракониери и т.н, а не от измислени протести.

  3. Отново виждам един мой любил брадатко, който е всичко друго, но не и еколог :/