понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Еко-страхове или еко-идиотщини: Енергийният експерт Васко Начев за това как шистовия газ в САЩ пречупи Русия и ОПЕК

Еко-страхове или еко-идиотщини: Енергийният експерт Васко Начев за това как шистовия газ в САЩ пречупи Русия и ОПЕК

Васил Начев е експерт по видове газ и петрол, с тази разлика обаче, че от 20 години не работи за България, а за чужди компании, като последните 4 години работи в Индонезия. Има свое определено мнение, различаващо се от официалната позиция на парламент и правителство. Той коментира в „Просто Диков“ темата за шистовия газ в САЩ и защо той е пречупил ОПЕК и Русия.
„Занимавам се с проучване и добив на нефт и газ. Така ние образно казано наричаме нефтения бранш. Което искам да поясня какво включва – това е проучване, добив, транспорт и съхранение на нефта и газа. Всичките тези елементи влизат в нарицателното „нефтения бранш“. И когато една или друга тема бидейки коментирана, веднага е хубаво да се знае този човек от бранша  ли е или извън бранша. Тъй като нещата са доста различни и изключително специфични. И буквално всяка запетайка означава нещо. Ако човек не знае за какво иде реч може да си изгради тотално погрешна представа.

А сега за шистовия газ: Преди 10 години никой не вярваше, че нещата ще отидат в тази посока и ако се погледне какви са прогнозите след 20-30 години нефтът и газта свършват и настава апокалиптична картина. Откривайки един нов метод за извличане на въглеводороди от шистови формации, картинката стана доста по-различна. През 2012 година на газовия конгрес в Куала Лумпур шефът на „Газпром“ каза : „Ма за какво ми говорите, това е нещо много мъничко в Щатите, то по никакъв начин няма да окаже влияние на глобалните пазари. И 2015 година цената на газа ще отиде 100 долара за 1000 кубически метра газ и нефтът ще бъде поне 250 долара за барел“.
2015 година не само, че не се случи това нещо, а дори и точно обратното. Едни от най-ниските цени за последните много години. Именно благодарение на т.нар. шистова революция. Не искаха много хора да се съгласят с това нещо,  знаете какви огромни  манипулации бяха правени с една единствена надежда да се омаловажат нещата. И  незнанието е най-лесно да се контролира чрез страха.
Шистовата революция в САЩ доведе най-малкото до това сега, когато отидем на бензиностанцията, цените на дизела и бензина да не са близо до 3 лева, а да са близо до двата лева. Защото се появи нов балансьор – т.нар суинг играч на пазара. До преди няколко години ОПЕК картела  контролираше добивите и съответно количествата на пазара, играеха ключова роля . И казваха нефтът дали да върви в едната или в другата посока като цена“, обясни Начев.
Повече от разговора във видеото, а всичко от Просто Диков- ТУК

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …