събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Екатерина Михайлова: Ветото е задължително заради диалога, независимо дали ще мине

Екатерина Михайлова: Ветото е задължително заради диалога, независимо дали ще мине

Президентът Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на промените в Изборния кодекс, независимо дали то ще бъде оборено в парламента или не, защото се нарушават конституционни права.

Има нужда от обществен диалог и затова има нужда от ветото, категорична е Екатерина Михайлова, юрист и преподавател в НБУ, която гостува в еМисия България.

По думите й не случайно има изискване ветото да е мотивирано – парламентът ще трябва да отговори и да се аргументира. Виждали сме пренебрежителни и без дебат отговори, но това ще е лош знак за навън и за българските граждани, предупреждава тя.

Силата на нашия президент в политическия живот идва не от разписаните му правомощия, а от прекия вот, който би трябвало да го прави независим в решенията му, припомня Екатерина Михайлова.

Юристът не вижда логика в така приетия Изборен кодекс, тъй като по думите й тенденцията в цял свят е да се върви към облекчаване режима на гласуване.

Нашият парламент положи усилия да затрудни българския гражданин не само извън, но и в България, отбеляза Михайлова.

Тя припомни – като човек, участвал в правене на изборен кодекс, че всички участващи в процеса партии гледат своя партиен интерес, а не облекчаването на избирателя.

Понеже партиите сега са много и коалицията е сложна, интересите са различни и е трудно да се разбере какво искат да постигнат, но ефектът после ще им се върне, това сме го виждали, прогнозира Екатерина Михайлова.

Чуйте целия й коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …