понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Екатерина Михайлова: Следващият парламент е длъжен да се произнесе по решението на ВАС за референдума

Екатерина Михайлова: Следващият парламент е длъжен да се произнесе по решението на ВАС за референдума

Нямаме задължителност на проведения референдум и в този смисъл парламентът трябва да се произнесе, но не е задължен абсолютно да повтори това, което е било във въпросите на референдума, т.е. има свобода в решението, което ще предложи. Такова решение обаче трябва да бъде предложенено в 3-месечен срок.

Това коментира пред Би Ай Ти бившият заместник-председател на парламента и препопадавател по конституционно право Екатерина Михайлова.

По думите ѝ, в случая нещата се забавят, защото има обжалване на решението на ЦИК за резултатите от допитването.

„Процедурата в парламента започва от момента, в който има решение на ЦИК, което постъпва в Народното събрание, но решението е обжалвано. Фактически в парламента няма постъпил никакъв акт, от който да стартира каквато и да е процедура, поради което се поставя и въпросът кой ще да е парламентът, който да вземем решение, когато знаем, че този ще бъде разпуснат скоро. По-вероятно е да е следващият, защото не виждам как в рамките на най-много 2 седмици живот на настоящото Народно събрание ще може да постъпи решение от Върховния административен съд (ВАС), който още не се е произнесъл, и народните представители да се произнесат“, подчерта Екатерина Михайлова.

Тя бе категорична, че следващият парламент е длъжен да се произнесе по решението на ВАС за референдума. По думите ѝ е задължително да се изчака режението на ВАС, защото при проверката може да се окаже, че референдумът е задължителен, а тогава Народното събрание ще трябва да действа по друга хипотеза.

„Възможна е и следната ситуация – да постъпи решението на ЦИК и на ВАС във времето между двата парламента. Това обаче означава, че то ще чака да дойде новия състав на парламента и тогава ще започнат да текат сроковете, в който да започне да се прилага закона. Разбира се, няма уредена в закона подобна ситуация и са възможни различни становища“, каза още Екатерина Михайлова.

Вижте целия ѝ коментар за правния вакуум около референдума във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …