неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Екатерина Михайлова: Посланието на Юнкер е, че времето ни изтича

Екатерина Михайлова: Посланието на Юнкер е, че времето ни изтича

„Посланието на Жан-Клод Юнкер е ясно. Румъния прави реформи, а България все още не“.

Това коментира юристът Екатерина Михайлова, бивш депутат и член на ръководството на ДСБ, в коментар за отделянето на двете страни при мониторинга на ЕК и новината, че прокуратурата ни ще бъде поставена под специално наблюдение от чужди прокурори.

„Имаше времена, в които България се даваше за пример, а Румъния трябваше да ни настига“, припомни тя.

Според Михайлова ясното послание е, че лимитът от време, който ни е даден да проведем реформи, изтича.

„В противен случай България ще остане единствената в ЕС извън стандартите за върховенство на правото“, предупреди тя и нарече „залъгване“ спекулациите, че някой не ни харесва и иска да ни „прави бели“.

Според юриста българското общество вече е претръпнало от лошите доклади.

„Трябва да се промени структурата и начинът и функциониране на българската прокуратура, които следват стария съветски модел на централизация. Съдебната власт е съдът, а прокуратурата е част от процеса и е нормално да има отчетност за дейността й“, смята Михайлова.

Защо Румъния се справя по-добре, кои са основните пропуски у нас и ще помогне ли специалното наблюдение – независима антикорупционна прокуратура под прекия надзор на европейски прокурори – гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …