четвъртък , 29 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Екатерина Михайлова: Добър сигнал е, че Плевнелиев и Радев ще съставят служебно правителство
EK_MIHAYLOVA картинка 4

Екатерина Михайлова: Добър сигнал е, че Плевнелиев и Радев ще съставят служебно правителство

Нормалното е, когато се стигне до предсрочни избори, правителстовото, което управлява, да е това, което да подготви и провеждането на следващите избори. В България, когато е правена Конституцията през 1991 г., се избира нещо друго – аз никога не съм крила, че съм дълбоко резервирана към служебното правителство, защото при страна, която е с парламентарно управление, в един момент, всъщност се сменя за определен период от време формата на управление. А сега в тази хипотеза, която имаме, това ще се получи може би за един по-дълъг период от време и е съвсем странно – служебно правителство и работещ парламент.

Това каза в интервю за Би Ай Ти проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат, зам.-предстедател на Народното събрание и преподавател по право. Тя сподели резервите си за ролята на служебното правителство и необходимостта от свикване на Велико народно събрание.

По думите на Михайлова недостатъците в периоди на служебни правителства са липсата на парламентарен контрол, нарушаването на формата на парламентарно управление, както и министри, които не са минали през вот, а са назначени от президента.

„Служебното правителство по-скоро е висока държавна администрация, висока като ранг, която изпълнява задачи, а няма същинския смисъл на правителство, защото наистина е извикано за кратък период от време и конкретна работа. Но пак ще кажа – не само поради тълкуването на Конституционния съд, поради това, че страната не може да стане без управление, то може да направи всичко, което може и другото правителство“, уточни Михайлова.

Тя подчерта, че разпускането на парламента се възприема като един от начините за разделението на властите.

В нашия случай е предвидена само една хипотеза за разпискане – при невъзможност да се състави правителство. В повечето конституции са дадени повече възможности, например, при политическа криза, посочи още юристът.

Тя изтъкна, че в Конституцията е заложено президентът да не може да разпуска парламента 3 месеца преди края на мандата му. Страховете са да не би в последните месеци от мандата на президента, той да предприеме по-странни действия и да не се окаже, че страната остава без институции, каза още Екатерина Михайлова.

Тя определи като много добър сигнал, че президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев заедно ще съставят служебното правителство.

„Аз съм привърженик на радикални промени в Конституцията и в този смисъл не мога да бъда срещу Велико народно събрание, защото някои от тях минават през него. Но в момента не чувам за какво точно ще свикваме ВНС“, каза още Михайлова и допълни, че самата тя е за промени в организацията на съдебната власт с независима прокуратура, но с отчетност от нейна страна.

Този болен въпрос, поставен от толкова много време, мисля, че би могъл да намери решение през бъдещо Велико народно събрание, отбеляза Михайлова. И подчерта, че всяка конституционна промяна трябва да бъде добре премислена.

Вижте също

kesch

Какъв ще бъде ефектът от ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв.

Преди няколко дни НС прие на първо четене промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат …