понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Екатерина Михайлова: Добър сигнал е, че Плевнелиев и Радев ще съставят служебно правителство

Екатерина Михайлова: Добър сигнал е, че Плевнелиев и Радев ще съставят служебно правителство

Нормалното е, когато се стигне до предсрочни избори, правителстовото, което управлява, да е това, което да подготви и провеждането на следващите избори. В България, когато е правена Конституцията през 1991 г., се избира нещо друго – аз никога не съм крила, че съм дълбоко резервирана към служебното правителство, защото при страна, която е с парламентарно управление, в един момент, всъщност се сменя за определен период от време формата на управление. А сега в тази хипотеза, която имаме, това ще се получи може би за един по-дълъг период от време и е съвсем странно – служебно правителство и работещ парламент.

Това каза в интервю за Би Ай Ти проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат, зам.-предстедател на Народното събрание и преподавател по право. Тя сподели резервите си за ролята на служебното правителство и необходимостта от свикване на Велико народно събрание.

По думите на Михайлова недостатъците в периоди на служебни правителства са липсата на парламентарен контрол, нарушаването на формата на парламентарно управление, както и министри, които не са минали през вот, а са назначени от президента.

„Служебното правителство по-скоро е висока държавна администрация, висока като ранг, която изпълнява задачи, а няма същинския смисъл на правителство, защото наистина е извикано за кратък период от време и конкретна работа. Но пак ще кажа – не само поради тълкуването на Конституционния съд, поради това, че страната не може да стане без управление, то може да направи всичко, което може и другото правителство“, уточни Михайлова.

Тя подчерта, че разпускането на парламента се възприема като един от начините за разделението на властите.

В нашия случай е предвидена само една хипотеза за разпискане – при невъзможност да се състави правителство. В повечето конституции са дадени повече възможности, например, при политическа криза, посочи още юристът.

Тя изтъкна, че в Конституцията е заложено президентът да не може да разпуска парламента 3 месеца преди края на мандата му. Страховете са да не би в последните месеци от мандата на президента, той да предприеме по-странни действия и да не се окаже, че страната остава без институции, каза още Екатерина Михайлова.

Тя определи като много добър сигнал, че президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев заедно ще съставят служебното правителство.

„Аз съм привърженик на радикални промени в Конституцията и в този смисъл не мога да бъда срещу Велико народно събрание, защото някои от тях минават през него. Но в момента не чувам за какво точно ще свикваме ВНС“, каза още Михайлова и допълни, че самата тя е за промени в организацията на съдебната власт с независима прокуратура, но с отчетност от нейна страна.

Този болен въпрос, поставен от толкова много време, мисля, че би могъл да намери решение през бъдещо Велико народно събрание, отбеляза Михайлова. И подчерта, че всяка конституционна промяна трябва да бъде добре премислена.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …