събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / ЕК представи Бяла книга за бъдещето на Европа
EK_SKOROSTI картинка

ЕК представи Бяла книга за бъдещето на Европа

На 1 март 2017 г. ЕК представи Бяла книга за бъдещето на Европа: възможности за единство на ЕС от 27 държави. В бялата книга са представени 5 сценария, които предлагат поглед към потенциалното състояние на Съюза до 2025 г., в зависимост от избора, който Европа ще направи.

Бялата книга веднага предизвика много дебати. Позицията на България е ЕС да остане единна.

Много важни въпроси за бъдещето на ЕС очакват своя отговор на 9 и 10 март. Първа точка от дневния ред на дискусиите в Брюксел обаче не е бъдещето на съюза, а евентуалното преизбиране на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.

„Този дебат започна буквално преди 10 минути. Тя ще бъде много трудна за Полша, тъй като всички останали държави дават своята подкрепа за Туск“, обясни кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

Тя посочи, че България е сред държавите, които дават подкрепа за Туск. По думите на Димитрова, президентът Румен Радев е формулирал двата приоритета за България – единство и солидарност. Той заяви и че ще се противопостави на идеята за Европа на две скорости и формирането на център и периферия.

Чуйте в следващото видео мнението на Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България и на проф. Георги Димитров – социолог и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ за бъдещето на Европа.

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …