понеделник , 23 юли 2018
Начало / Коментар / Ефекти на опушената херинга
Протестът на служителите на реда продължи и в сряда. Снимка: БГНЕС

Ефекти на опушената херинга

Казват, че Наполеон не обичал да губи и това не се дължало на ръста му. Но когато губел битки, императорът умело флиртувал с вестници, които и тогава „следвали властта“, произвеждал слухове за любовни афери, разжалвал офицери и подклаждал интриги. Тези вкусни клюки и спектакли в императорския двор разсейвали поданици и армия, които все повече негодували от военните походи на своя император.

Спектакли тържествуват в последните две седмици и в България. Сидеров „по Станиславски“ и неговият предстоящ „арест“ омекоти общественото възприятие около броенето на бюлетините за местния вот и определянето като невалидни гласовете на над 460 хил. български граждани. В България един 500-хиляден град беше „спечелен“ с разлика от около 1500 гласа.

В промеждутъците финансовият министър Владислав Горанов публикува проект на един от най-важните закони на държавата. С този проект се определя как ще се харчат парите на данъкоплатците през 2016 г. В промеждутъка на промеждутъците бяха вмъкнати и намерения за финасови реформи в системата на МВР и отбраната, които разбунтуваха полицаи и военни. Стигна се до там, че служители на реда организираха спонтанна демонстрация с „легнали полицаи“, а Владислав Горанов беше заплашен с „арест“ от полицейски синдикат. И „аха“ да видим обрат, но премиерът Борисов влезе в традиционната си роля на „помирител в махалата“ (по Борисов).

В промеждутъците, синдици на фалиралата банка КТБ, в която потънаха над 3,5 млрд. лв., публикуваха списъци на ВИП-клиенти. Те са имали депозити със специални лихви и са успели да прехвърлят на други лица пари в опит да спасят поне част от вземанията си чрез цесия. В списъците са имената на бивши политици, бизнесмени, магистрати, фирми, които се смятат за локомотиви на българската икономика.

Милиони, които изтекоха, но за които народът не е готов да негодува, защото не му бъркат директно в джоба. Но ще ни бръкнат в джоба с другия промеждутък: кабинетът „Борисов“ ще предложи винетката за автомобили да се увеличи двойно и да стане 145 лв. А това е директно бъркане.

Когато Наполеон превърнал политическото интриганство в изкуство, негови съвременници започнали да наричали този подход „ефектът на опушената херинга“. Наполеон става толкова добър в „опушването“, че се възползвал от всеки „пушек“, без дори сам да създава поредения спектакъл. У нас в последните две седмици се опушва херинга.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/04/Komentar.mp4[/KGVID]

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …