петък , 14 декември 2018
Начало / Хайд Парк / Едоган е вложил над 3 млн. евро в реставрацията на българската Желязна църква „Св. Стефан“ – какво ще иска в замяна?

Едоган е вложил над 3 млн. евро в реставрацията на българската Желязна църква „Св. Стефан“ – какво ще иска в замяна?

Утре премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган ще открият ремонтираната Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Българският министър председател, а не президент, както предполага протоколът. Какви скрити цели стоят зад това историческо събитие и иска ли турският президент да изпрати послание на ЕС чрез Борисов – анализ направи Илхан Андай, журналист от сайта 24Rodopi.com

„От България са поканени много хора, интересно ми е кой от ДПС ще се появи. Събитието е знаково – много анализи няма да видят бял свят, важен е обаче този на Румен Радев, защото в Турция или Ердоган е президент и премиер, или Борисов е премиер и президент“, каза Андай.

„Сделка има, но тя не е болезнена за България, най-вероятно е свързана с реципрочност и ремонт на джамиите у нас. Важното е в Брюксел да не се появят съмнения около приятелството на Борисов и Ердоган и западните ни партньори да считат това за знак за стабилност“, допълни журналистът.

Какво друга трябва да очакваме от историческото събитие, вижте във видеото.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …