неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / Една различна неделя / „Една различна неделя“: Захари Карабашлиев за трудното завръщане към корените, Стефан Командарев и Борислава Стратиева за „посоките“ в родното кино, българин работи за Уолт Дисни. И още

„Една различна неделя“: Захари Карабашлиев за трудното завръщане към корените, Стефан Командарев и Борислава Стратиева за „посоките“ в родното кино, българин работи за Уолт Дисни. И още

Как се променя езикът, наречен свещен от Вазов и нашето отношение към начина, по който се изразяваме? В българския език всяка година влизат около 500 чуждици, твърдят експерти от СУ, повечето от тях са с английски произход и са свързани с новите технологии. За чистотата на езика ще говорим в следващите минути. В студиото са Стела Богомилова-психолингвист, писателят Деян Енев и медийният експерт Гого Лозанов.


Читателите у нас са гладни за качествена българска литература. Това показва класацията на най-търсените заглавия по време на панаира на книгата в НДК, който се проведе в края на годината. На първите четири места се наредиха български заглавия. Романът „Хавра“ на Захари Карабашлиев е сред романите, които направиха фурор през последните месеци.


Продължаваме с една история, която няма как да ви остави безразлични. Има събития, които променят живота ни завинаги и малцина са избраните да ги преживеят. Някои ги наричат съдбоносни, други вярват в принципа на огледалото. Достатъчно е да внимаваме, уроците сами идват при нас, когато сме готови, и ако забелязваме знаците, винаги ще научаваме това, което ни е необходимо, за да направим следващата стъпка. Предстои среща с една жена, чийто живот се преобръща на 180 градуса, вследствие на един инцидент. С нея разговаря продуцентът на предаването Инна Боянова.


Затегнете коланите – ще ви предложим пътешествие из цялата планета, че и извън нея! Даже и в несъществуващи светове. Технологиите за виртуална реалност навлизат все повече в живота ни, не само за забавление, но и в медицината, образованието и културата.


Като малък си вади зъб, само и само да не влезе в час по химия. Като голям използва креативността си, за да твори. Тази неделя тръгваме по стъпките на един млад българин, който с талант, вяра в себе си и малко предизвикан късмет тръгва от Пазарджик и започва кръстоносен поход през Европа. Но онлайн стига още по-далеч. Новата естетика в графичния дизайн на Пацо Димитров покорява световната музикална и спортна сцена.


След 2 седмици ще бъдат раздадени наградите „Ани“ за постижения в анимацията. Отличията са аналог на Оскарите при игралното кино и сигурно щяхме да ги подминем, ако сред номинираните нямаше и българин. Това е художникът Бронислав Ликоманов, който работи в прочутото студио Уолт Дисни. Той е режисьор на един от сериалите, селектирани за приза в категория най-добра-анимация за деца в предучилищна възраст. В „Истории отвъд Океана“ Павел Хаджиев отива в Лос Анджелис на гости в дома на художника.


Пъстрият свят на таксиметровите шофьори и техните клиенти, житейски дилеми и пъзел от човешки съдби във филма „Посоки“ на Стефан Командарев. Лентата вече спечели сърцата на публиката извън България, впечатли Ума Търман, получи награди от редица престижни фестивали и му предстои следващият важен тест-срещата с българските киномани. В студиото са режисьорът на филма Стефан Командарев и една от звездите на лентата Борислава Стратиева.

Повече от Една различна неделя- ТУК

Вижте също

„Една различна неделя“: Ще се влюби ли Европа в България по време на председателството? Срив в свободата на медиите – защо е опасен? Людмила Филипова с мисия до Луната, как се пазят българските традиции в Америка и у нас, и още

България официално пое кормилото на Европейския съюз. Според дипломати успешното европредседателство на страната ни ще …