петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / Една различна неделя / „Една различна неделя“: Ще се влюби ли Европа в България по време на председателството? Срив в свободата на медиите – защо е опасен? Людмила Филипова с мисия до Луната, как се пазят българските традиции в Америка и у нас, и още

„Една различна неделя“: Ще се влюби ли Европа в България по време на председателството? Срив в свободата на медиите – защо е опасен? Людмила Филипова с мисия до Луната, как се пазят българските традиции в Америка и у нас, и още

България официално пое кормилото на Европейския съюз. Според дипломати успешното европредседателство на страната ни ще помогне да постигнем две ключови цели- влизането в Шенген и Еврозоната. За еуфорията около Европредседателството и сигналите, които излъчва България – вижте дискусията с пи ар експерта Любомир Аламанов и с рекламиста Камен Кирилов.

В България медиите стремглаво губят свободата си през последните десет години. Овладяването на медийния пазар от определени кръгове и монополизирането на словото са пагубни за общественото мнение в България. Защо това е опасно и страшно – разговаряме със Светлана Джамджиева – главен редактор на Клуб Z, Светослав Терзиев – журналист от в. Сега и Александра Маркарян – зам. главен редактор на Оф Нюз.

Откакто съществува цивилизацията, има вечни въпроси, чиито отговори човечеството търси. Какъв е смисълът да ни има, защо сме тук, а не другаде? Как е тръгнало всичко, накъде отиваме? Понякога отговорите се намират отвъд границите на човешкото съзнание. Как писателката Людмила Филипова надниква в непознатия свят на астрофизиката и защо се включва в екип с мисия до Луната, вижте в рубриката „(НЕ) Предизвикани диалози“.

В рубриката „По стъпките на …” вижте втората част от интервюто с актрисата Лилия Маравиля, където тръгваме по стъпките в личния й живот. За любовта, моделите, достойни за следване и за прошката, с нея разговаря репортерът ни Мария Василева. Първа част на интервюто може да видите ТУК!

Успехите в художествената гимнастика са не просто повод за гордост, но и пътешествие в света на красотата, грацията и съвършенството във всеки детайл. Момичетата от ансамбъла поеха щафетата от златните си предшественички с летящ старт и веднага показаха колко са талантливи. Тези успехи се дължат на работата всеотдайни професионалисти. Срещаме ви с хореографите Елица Павликенова, Маргарита Будинова и Светлин Димитров.

Отборни купи, индивидуални медали и челни места в конкуренция от цял свят – успехите на българските ученици от състезания по точни науки вече надвишават тези на родния спорт. Сред завоюваните злато, сребро и бронз за знания тежат и отличията на Константин Каменов – един осмокласник, който оборва критиките към децата, увлечени по компютърните игри и доказва, че те могат да са от полза.

Тя е жена, която обича, пази и предава чрез творчеството си традициите на хиляди българи. За любовта към народната музика и смисъла да съхраним традициите си – вижте разговора с Николина Чакърдъкова.

Да запазиш българските традиции и обичаи далеч от дома изобщо не е лесно. За днешната ни героиня в „Истории отвъд океана“ обаче това е повече от призвание. Цял етаж от къщата на Елена Табакова изглежда като място за подготовка на изложби, но тя не го определя като музей, макар че редовно идват всякакви посетители. Там могат да се видят традиционни български носии, ретро фотографии и други експонати, с които тя представя България както на нашите сънародници откъснати от родината, така и на американците. Павел Хаджиев ни показва колекцията на Елена, за да видим как България може да бъде съхранена толкова далеч от дома.

Още от „Една различна неделя“ гледайте ТУК!

Вижте също

„Една различна неделя“: Захари Карабашлиев за трудното завръщане към корените, Стефан Командарев и Борислава Стратиева за „посоките“ в родното кино, българин работи за Уолт Дисни. И още

Как се променя езикът, наречен свещен от Вазов и нашето отношение към начина, по който …