сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / Една различна неделя / “Една различна неделя“: Проф. Христо Пимпирев за магията на Антарктида. Дизайнерът Невена Николова за пътя към висшето общество, какви обувки носи президентът и още

“Една различна неделя“: Проф. Христо Пимпирев за магията на Антарктида. Дизайнерът Невена Николова за пътя към висшето общество, какви обувки носи президентът и още

Кои послания формират поведението на децата в къщи, в училище, сред приятелите? Шоубизнесът и технологиите – партньор или враг са във формирането на ценности? Вижте отговорите в дискусията с участието на Андрей Захариев, Емил Джасим, Нора Караиванова и Кристо.

Желанието да се служи на общото благо трябва непременно да стане потребност на душата, условие за лично щастие. Ако то не произтича от там, а от теоретични или други съображения, то не е истинско. Казват, че задачата на добрия лекар е да направи необходимото и да спести излишното. Продуцентът на предаването Инна Боянова ни среща с две жени, които не само правят необходимото за пациентите си, но и са истински иноватори в своята област.

Южният полюс – най-далечното място на нашата планета. Загадка и копнеж за десетки учени и изследователи. Казват, че Антарктида е магия, че не може да се опише с думи, а трябва да се преживее. Вече 25 години България присъства на ледения континент. Дни след като се завърна от поредната експедиция, проф. Христо Пимпирев гостува в студиото на „Една различна неделя“.

Тази неделя тръгваме по стъпките на Невена Николова. Тя предпочита да облича ума и таланта, а не тялото. С точност на лингвист превежда желанията на жените и ушива фантазиите им в дантела. Първо в България, а от 4 години и в Лондон. За пътя към висшето общество, кройката на дипломацията и шева между изкуството и модата, с българския дизайнер разговаря Мария Василева.

От света на модата към този на занаятите. Вижте една среща с български обущар, правил ръчно обувки за президента Румен Радев. Как оцеляват българските занаяти и каква е тайната на майстора за удобни и елегантни обувки разказват Петя Кертикова и Александър Иванов.

Българин, майстор на църковни куполи, ще кандидатства за книгата на рекордите „Гинес“. За близо половин век работа великотърновецът Христо Пашов е измайсторил 113 камбанарии и куполи на църковни храмове в Северна България. Редкият занаят той е наследил от предците си, а в тънкостите му обучава и сина си Тихомир. Смята се, че в България майсторите като него се броят на пръстите на едната ръка. Сред шедьоврите му са куполът на Патриаршеската църква на крепостта Царевец, както и на четири уникални храма, дело на Кольо Фичето.

Колко далеч може да ни отведе любовта към знанието? За следващия ни герой отговорът е в Япония. Как и защо Александър Кочев издаде учебник за Тойфел в страната на изгряващото слънце – разказва Симона Костадинова.

За куража да превърнеш живота си в история, достойна за роман. За писането като спасение за тялото и духа разказва Калин Терзийски в „Разкажи ми“.

Срещаме ви с един мъж, който от десетилетия прославя българския фолклор по света и е признат за ненадминат виртуоз на кавала – Теодосий Спасов заедно с квинтета си е на турне в Северна Америка, където до края на януари ще изнесе 16 концерта. Екип на Би Ай Ти разговаря с петимата музиканти часове преди дълго чакания им концерт в Чикаго.

Още от “Една различна неделя“ ТУК

Вижте също

„Една различна неделя“: Ще се влюби ли Европа в България по време на председателството? Срив в свободата на медиите – защо е опасен? Людмила Филипова с мисия до Луната, как се пазят българските традиции в Америка и у нас, и още

България официално пое кормилото на Европейския съюз. Според дипломати успешното европредседателство на страната ни ще …