сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / Една различна неделя / „Една различна неделя“: Часове преди Бъдни вечер – за тайнството на обредния хляб. Чудотворната сила на Гигинския манастир – среща с отец Никанор. Стоянка Мутафова и Муки за най-хубавите празници и още

„Една различна неделя“: Часове преди Бъдни вечер – за тайнството на обредния хляб. Чудотворната сила на Гигинския манастир – среща с отец Никанор. Стоянка Мутафова и Муки за най-хубавите празници и още

Най-важното за Бъдни вечер е замесването на обредния хляб. Наричан боговица или Бъдняк, той е символ на плодородието и мира в семейството. Символ и на разрешеното изкушение на трапезата – едва ли някой може да устои на аромата на прясно изпечения хляб. Тайните съставки на постната содена питка издава Нена Айвазова.

Тази неделя тръгваме по стъпките на адвокат Марин Марковски в един разговор за земното правосъдие и възмездието. За тайните на човешката природа и смисъла на прошката вижте в разговора ми с него.

За събитията, които белязаха живота ни през 2017-та година ще разговаряме с колегите от новините Симона Костадинова и Стоян Тричков.

На Бъдни вечер в „Истории отвъд океана“ ще ви разкажем какво е успяла да постигне имигрантската ни общност в САЩ. Репортерът Павел Хаджиев и операторът Матей Мандаджиев попаднаха в истинска снежна буря в центъра на Чикаго и потърсиха подслон на едно Коледно тържество. Вижте историята на българската елха, символ на обединението на общността ни и на посланието, че заедно можем да постигнем всичко.

Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг, Германия. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън. Кой е той – нека видим визитката му, подготвена от Соня Момчилова.

Часове преди Святата нощ се отправяме към едно чудотворно и силно енергийно място- Гигинският манастир Св. Св. „Козма и Дамян“. Какво ни отдалечава от истинския смисъл и колко ценно е да намериш съратници в днешно време – вижте в разговора на Инна Боянова с игумена на манастира отец Никанор.

Днес ще ви разкажем една история за таланта, спорта и силното желание да вървиш напред. Тя е за 18-годишния боксьор Димо Колев от дома за деца, лишени от родителски грижи „Българка“ в Стара Загора.

В навечерието на Коледа, когато се опитваме да загърбим материалното и дребнавото и да подкрепим с думи и действия вярата си в християнските ценности, ще ви срещнем с един от родните символи на силен дух и енергия. Кои са най -хубавите празници на неуморната Стоянка Мутафова, защо баща й през ден е купувал прозорци на съседите и защо не става пианистка, примата на българския театър разказва в компанията на дъщеря си Муки.

Още от „Една различна неделя“ гледайте ТУК!

Вижте също

„Една различна неделя“: Захари Карабашлиев за трудното завръщане към корените, Стефан Командарев и Борислава Стратиева за „посоките“ в родното кино, българин работи за Уолт Дисни. И още

Как се променя езикът, наречен свещен от Вазов и нашето отношение към начина, по който …