неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Една разходка в Банско – за джаза, кебапчетата, свободата и вдъхновението

Една разходка в Банско – за джаза, кебапчетата, свободата и вдъхновението

Колегата ни Златимир Йочев ни отвежда в Банско и споделя впечатленията си за джаз фестивала, местните хора, как България изглежда през очите на чужденците и какво е усещането да се возиш в теснолинейка.

„Снимахме млада група от изпълнители, които се занимават с поп и джаз музика. Те са студенти в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с преподавател проф. д-р Стефка Оникян. Ние станахме случайни съучастници и беше много приятно с Банско джаз фест, който се провежда за 19-та поредна година“, разказа Йочев. Това е голем подвиг и успех, тъй като Банско е по-известно с механите и ските, но успя да наложи една музика, която не е традиционна за България.

„Една вечер валеше проливен дъжд, но хората усещаха музиката и танцуваха дори без чадъри. Освен патриотичните български песни, джазът вече се е вклинил в местните хора, които правят кебапчета и капама. Джазът, според мен, е станал част от банскалии“, сподели Йочев.

„Джазът е свобода, импровизация и това се усеща много добре от сцената на Банско. Кебапчетата и джазът съществуват в някаква симбиоза в центъра на града“, разказа колегата ни.
Тази година във фестивала са участвали изпълнители от Япония и Китай, Сърбия и Македония. „Някои от тях са имали невероятния късмет да бъдат в България по време на проливните дъждове в Скопие“, разказа Златимир Йочев.

Голямата звезда тази година е Джосс Стоун, която ще излезе на сцената в Банско на 13 август. България е интересна спирка от нейното грандиозно турне. Тя си е поставила за цел да обиколи 204 страни от света, а България е 64-та подред.

Теснолинейката също е притегателна сила за много чужденци. Метните хора я използват като основен транспорт между Банско и Добринище, а чужденците се качват със шапки като на Индиана Джоунс, за да изпитат това приключение. „Целият участък е 120 км. и се пътува 5 часа. На места теснолинейката почти спира – можеш да слезеш и да си набереш цветя или да докоснеш скалите. Има гледки, които могат да те хвърлят в коренно различен свят“, споделя Йочев.

Чуйте целия разказ на Златимир Йочев за културния календар на Банско, теснолинейката и с какви очи чужденците гледат на България:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …