петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Една от първите изборни секции зад граница – в гръцкия град Каламата

Една от първите изборни секции зад граница – в гръцкия град Каламата

Стотици българи зад граница вече се организираха да подават документи за откриване на секции за предстоящите на 6 ноември президентските избори и референдум. В чужбина вече има 95 автоматично открити секции и девет допълнителни след събрани 60 заявления, каквото е изискването по новия Изборен кодекс. 11 октомври пък е крайният срок.

За една от първите разкрити изборни секции – в гръцкия град Каламата, разказаха организаторите Цветанка Петрова и Поля Велева.

„Още на предишните избори през 2014 г. решихме, че можем да направим нещо. Секцията тогава бе с 40 заявления, като гласуваха над 150 човека, може би поради слаба организация и разяснителна работа. На референдума също имаше слаба активност, може би защото хората сметнаха, че това не ги касае“, спомня си Петрова.

Сега, по думите й, условията са по-тежки, като работата е била свързана с много тичане, а разговори по телефон и в социалните мрежи, с лични срещи, както и с много убеждаване.

На въпрос защо се налага това убеждаване, Цветанка и Поля обясняват, че хората се страхуват да си дават личните карти. Освен това много от тях са от доста години тук, чувстват се откъснати от България, някои нямат достъп до български медии и на практика не знаят какво точно се случва в страната ни. „Кажеш ли им обаче, че един ден ще се върнат, че там са децата им, че трябва да мислят за бъдещето – те вярват“.

Именно заради тази надежда – да се върнат в родината, според Цветанка е важно гласът им да иде за човек, който би могъл да промени нещата.

В Каламата няма много българи, но заедно с околните села и градове са може би над 1000, уточнява тя. По думите й въпреки, че не са особено сплотени, нямат дружество или място, където да се събират, те все пак контактуват и си помагат. Например за намиране на работа, тъй като в Каламата няма т.нар. „частна трудова борса“. Наскоро събират помощи и за наша сънародничка, пострадала при наводненията в началото на месеца.

Двете твърдят, че по този край почти целогодишно има работа, каквато обикновено търсят българките, и кризата не се усеща особено. За мъжете обаче е по-трудно да си намират, особено след спада в сектора на строителството.

Най-големият проблем пък е свързан със социалните осигуровки, но според тях същият проблем – с неплащането им или осигуряването на минимална заплата – имат и самите гръцки граждани.

Чуйте целия разговор с българките от Каламата:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …