понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Една година след атентатите в Брюксел

Една година след атентатите в Брюксел

Преди година на 22 март бяха извършени серия от атентати в Брюксел, при които загинаха 34 души, а 198 бяха ранени. Малко по-късно „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

Преди година в белгийската столица бе кореспондентът ни Ивайло Везенков. Тази сутрин той се включи в предаването „Жива връзка“ и припомни обстановката в Брюксел отпреди година.

Мерките за сигурност бяха изключително засилени след атентатите не само в Брюксел, но и във всеки голям град в Европа, спомни си Ивайло Везенков.

Няколко часа след атентатите пристигнахме на летище „Шарлероа“. За първи път на европейско летище видях толкова тежко въоръжени специални служби, буквално на всяка крачка, кучета. Хората се проверяваха отвън на летището, нещо, което е изключително нетипично за нормални условия“, разказа още кореспондентът ни.

Категоричен е, че това, което вижда преди година е неузнаваемо за столицата на Европа, която тогава е окупирана от специални служби.

Ивайло Везенков припомни обстановката в Брюксел и с кадри от филма на Би Ай Ти „Преди надеждата и след страха“.

„Един журналист, който бе загубил дъщеря си в атентата в метрото, каза: „Искам да ви помоля, да се научим да живеем след 22 март. Искам да ви помоля, да продължавате да изпитвате любов, да не позволявате злобата и омразата да ви завладяват“, казва сънародничката ни Милена Илиева, очевидец на събитията преди година.

„Друг човек, който току-що бе загубил крака си, от болницата се включва и казва: „Моля ви, да не смесваме 99% от мюсюлманите с този 1%, който прави това“, допълва Илиева.

„Живея на границата с Моленбек, така че съм там всеки ден. Разхождам се там през нощта. Не бях уплашена, наистина е странно, че никога не съм се страхувала да се разхождам в Моленбек. Не съм се страхувала от хората там, повече ме е страх от хората от страни, които ги съдят и създават хаос, а това може да доведе до повече проблеми. Мисля, че трябва да инвестираме повече в младите и то не само в Моленбек, но и на други места. Младите, родени тук, трябва да имат бъдеще. Ако продължим да гледаме на тях като на различни, като на други, те никога няма да имат място в обществото. Ние трябва да направим така, че да имат място в обществото и да им покажем, че сме едни и същи. Трябва да им дадем същия шанс, който е даден на мен, когато съм била млада“, казва във филма друга белгийка.

Припомнете си каква бе обстановката в Брюксле преди година в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …