понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Една българска полицайка в Испания – историята на Мария Орлешкова-Цветанова

Една българска полицайка в Испания – историята на Мария Орлешкова-Цветанова

Българка е ръководител на екип от трима полицаи в испанския град Торевиеха, който е пионер в полицейската медиация за област Вега-Баха, включваща 63 населени места. От началото на годината бригадата работи по 20 случая.

Когато преди 16 години стъпва в Испания, на Мария Орлешкова-Цветанова изобщо не й хрумва, че ще остане. Нито че тук ще осъществи детската си мечта да стане полицай. Една любов обаче отдалечава родния й Червен бряг на хиляди километри и я вдъхновява да започне с уроците не само по говорене, но и по живеене в Испания.

„Омъжих се, получих испанско гражданство и вече можех да кандидатствам. Един ден мъжът ми ми каза – защо не опиташ, и започнах полицейската академия. Пет години., в които беше много трудно, защото езикът, който говорех, беше различен. Езикът на законите е съвсем друг“, разказва тя.

Завършила полицейската академия, Мария да се пребори и за свободно място в полицията, не само като чужденка, но и като жена. Тогава разбира, че Торевиеха е градът с най-голяма толерантност към чужденците – и вече осма година е там.

Над 50% от населението на града е от Европа, Африка, Азия и Америка – 113 националности от всички континенти, които говорят различни езици и имат различна култура.

Мария помага и за контакта с българите в Торевиеха. Тя е председател на българската асоциация в града, а естествената й роля на медиатор между българи и испанци от миналия октомври е облечена и в нова функция в местната полиция – започва да ръководи бригадата за полицейска медиация.

Мария е получила и висока оценка за работата си – медал, който се връчва на полицаите, които след 25 години работа нямат нарушения. Тя го получава след шестата.

Екатерина Костова и операторът Юлиан Георгиев споделиха част от работния ден на българската полицайка в Испания:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …