петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Една българка с мисия да съхрани българския дух в чужбина

Една българка с мисия да съхрани българския дух в чужбина

Една българка, която е поставила за своя собствена мисия съхраняването на българския език в чужбина. „Спомних си много за детството. Станах майка, искаше ми се децата да имат детство като моето – мисля, че това е естествено – да ги заведа на местата, на които аз съм ходила. Искам да имат безгрижно детство, искам да са щастливи – иска да го прекарат сред природата, да имат много приятели, искам да се чувстват сигурни, искам да могат да играят навън до късно, искам да на чист въздух“. Това разказа Зорница Иванова пред колегата ни Кристина Владимирова за предаването еМисия България.

„Не бих казала, че ние в Америка сме били недоволни, не бих казала, че моето завръщане тук се дължи на това, че нещо в Америка не е било наред, не мисля, че Америка и България са контрастни. Просто – изборът да се върна тук и да отгледам децата си тук, е личен. От една страната – моето семейство е тук – няма нищо по-хубаво да си до баба и дядо, когато си дете да ядеш от бабините манджи. Освен това в България нещата са изключително достъпни – да имаш достъп до изключителни преживявания“, убедена е българката.

Тя каза, че природата е великолепна, а културното наследство – изключително. „Има толкова много богатство и тайнство, с което децата могат да бъдат обградени и да го осъзнаят в последствие“, добави Зорница Иванова. Тя разказа, че с времето е осъзнала любовта си към родината като част от нейната идентичност. Усещала е, че трябва да направи нещо, за да съхрани българския дух. Започнала да търси книги на български език, за да учи децата си и да им чете, но не успяла да намери богато разнообразие. За това започнала да внася български книжки, разпространява ги и е направила страница във Фейсбук.

„Мисията ми стана по-голяма – вече за мен не става въпрос за разпространение на български книжки за деца в чужбина, а за споделянето на българския дух с децата в чужбина. Искам да помогна на българските родители в чужбина да възпитат в децата си с любов и уважение към българския език“, разказа Зорница Иванова. В момента тя пише в блог и дава идеи на родителите как да помагат на децата си да говорят на български и как да окуражават връзката им с родината.

Вижте целия разговор със Зорница Иванова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …