понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Единственият български дервиш

Единственият български дервиш

Васил Тосев е единственият дервиш в България. Посветил се е на търсенето на божестве покой, след период на пълно душевно и физическо пречистване.

Преди време, той е тежал над 100 кг, а лекарите са му давали най-много година живот. Заради сериозните си здравословни проблеми изпада в тежка депресия.
По онова време работи в магазин за оръжия. Казва на приятелите си, че един ден ще се гръмне, за да сложи край на мъките си.

Днес Васил е нов човек. Благодарение на йога и здравословен режим, сваля 50-те излишни килограма и успява да задържи новото си тегло. Когато отива отново на преглед, лекарите не могат да повярват на отличните резултати от изследванията.

След няколко години Васил е приет в братството на дервишите. Подобно на йога, целта на дервишкия танц е да се постигне пълно единение или съвършенство.

“Никога не съм искал да ставам учител по йога, нито да се занимавам с дервиш. Когато бях много болен и дебел, попаднах на учението за йога, започнах да се занимавам с това и с годините стигнах и до този вид танци“, разказва Васил.

„При дервишкият танц сема тялото е в едно по-особено състояние, за да правиш това, наистина трябва да имаш нещо по-различно в себе си. Когато се въртя, тогава съм у дома си – това е най-истинското нещо, това е реалността всъщност“, обяснява единственият български дервиш.

„Ако някой не е стигнал сам до конкретен извод, няма смисъл аз да го убеждавам. Не може да постигнем нещо чрез насилие, трябва да се получи разбиране – това е изключително полезно, защото ни трансформира без да прилагаме каквато и да е воля“, категоричен е дервишът.

Вижте цялото интервю с Васил Тосев в следващото видео!

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …