петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Един холандец в България, който помага на другите
Патрик Смитьойс в еМисия България. Снимка: BiT
Патрик Смитьойс в еМисия България. Снимка: BiT

Един холандец в България, който помага на другите

В еМисия България ви запознаваме с един холандец, който от години живее в България. Той стана известен у нас с това, че създаде безплатно училище за компютърно обучение в Самоков.

За приликите и разликите между България и Холандия по отношение на местната власт и активното гражданско самосъзнание – разговор с Патрик Смитьойс.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …

5 Коментари

 1. М … И Рени изглежда са един и същ човек, доста жалък при това..

 2. Патрик Смитьойс

  Много съжалявам да видя тези коментари. Работа в IT фирма има колкото искате. Много IT фирми в България са на ръба да напустнат страната ни, защото не могат да намерят хора. Праговете са свалени до минимум. Изискванята са много по-скромни от преди години. Фирмите са готови да до-обучават хората сами. Образованието което даваме ние е безплатно. Остановихме, че няма много млади хора с достатъчно талант, или желание да дават всичко от себе си да учат. Очевидно не всеки става за хакер. За тази малка група в Самоков правим всичко възможно да им намерим подходящи учители. Ние се образяваме с тях. Курсовете да не започват прекалено рано през деня, но и не много късно, за да не се прибират в тъмното. Търпим отсъствие, правим нови групи, когато половината на групите просто изведнъж повече не се появява…Не губим надеждата. Когато виждаме, че много от младежите няма да успеят като програмист, откриваме курсове по дизайн. Човек да се реализира не е върпос на присъствие на един курс. Учителите не са магьосници, М… А това за източване на парите, аз лично съм платил за твоете присъствие в училището в Самоков. Никой друг. Въпреки всичко, вярвам че накой ден ще се оправим тук, че ще има работа за всеки (който иска) и да живеем в едно по-почтено общество. Няма и да спираме да мислим как това може да стане. Поздрави, Патрик Смитьойс.

 3. Ако само на мен не бяха намерили работа, може да коментирате така. А тук говорим за 30-40 човека на който бе обещана работа да им се намери след завършено успешен курс по програмиране и уеб дизайн … като не сте в част не защитавайте г-на……… където ни използва всички за да източва пари ….

 4. Вероятно причината да не си намерите работа не е в безплатното образование, което предоставя въпросното училище. Вероятно идеите Ви не са били в унисон с развиващите се информационни технологии.
  Трябва да сте много талантлив и знаещ в областта, за да очаквате някой освен да Ви научи, но и да Ви намери работа.
  Негативните коментари за тази чудесна благотворителна дейност запазете за себе си.

 5. Г-н Патрик,
  Моля Ви стига сте си правили реклама, която е пълна с лъжи!
  Защо ние в гр. Самоков програмистите, които завършихме, нямаме работа?
  Не може да се популяризира едно училище само с едно ходене по училищата, аз лично Ви давах идеи, не може аз като ученик да Ви казвам, кое е най-доброто!
  Направете си първо хубаво организацията, след това осъществете каузата си!
  Първата година имаше много наплив, а аз бях най-сериозния човек, ходейки почти на всички курсове и разчитах на това! А сега няма курс по програмиране, защо ли?
  Много съм разочарована, не само аз, а и останалите колеги!