събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Един човек е разселван всяка секунда заради конфликти и бедствия

Един човек е разселван всяка секунда заради конфликти и бедствия

Повече от 31 милиона души – по един човек на секунда, са били разселени през 2016 г. заради конфликти и бедствия, според доклад на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване, цитиран от Ройтерс. Очаква се броят на разселваните да расте, ако не бъдат намерени решения за климатичните промени и политическите конфликти.

Близо 7 милиона души, главно от субсахарска Африка и Близкия изток, са се разселили заради конфликти, според доклада на центъра, който е част от хуманитарната организация Норвежки съвет за бежанците. Други 24 милиона, главно в Азия, са били принудени да избягат в други райони на страните си вследствие на природни катаклизми като бури, наводнения и горски пожари.

За разлика от бежанците, които търсят убежища в други страни, вътрешно разселените хора остават в собствените сии не могат да искат международна закрила. По тази причина те са пренебрегвани, докато не възникне хуманитарна криза, припомни директорът на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване Александра Билак при представянето на доклада.

Миналата година вследствие на конфликти най-много хора са били принудени да избягат от домовете си в Демократична република Конго (922 хиляди), следвана от Сирия (824 хиляди) и Ирак (659 хиляди).

Природните бедствия са станали причина за разселване на три пъти повече хора – само 7 милиона в Китай, близо 6 милиона във Филипините и около два и половина милиона в Индия.

Александра Билак предупреди, че правителствата трябва да се заемат с причините за разселванията и да обърнат повече внимание на разселените, тъй като те може да решат да тръгнат към други страни, ако ситуацията им се влоши.

 

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …