петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Един американец в София за света след Доналд Тръмп

Един американец в София за света след Доналд Тръмп

По традиция на 20 януари новият държавен глава на Америка встъпва в длъжност. 45-ият американски президент Доналд Тръмп предизвиква полюсни реакции както в страната, така и извън нея.

Колегата ни Олга Узунова се срещна с американския журналист Ерик Холзи, който направи свой анализ за избора на Тръмп и прогноза какво да очакваме от него.

Американецът живее у нас от осем години, но макар и далеч от дома, има активна гражданска позиция за политиката и вижданията на избрания за американски държавен глава Доналд Тръмп.

Ерик споделя, че САЩ са изправени пред исторически прецедент в негово лице.

„Трябва да призная, че той е уникално явление в американската политическа история, не е имало други политици като него. Дори ако говорим за по-ранните години на американския политически живот от края на XIX и началото на XX век. Тогава е имало политици като Хуи Лонг, който също е бил популистки феномен за времето си и се e появил от нищото. Но никой от политиците полулисти в американската история не са имали успеха на Тръмп“, отбелязва той.

Според журналиста Тръмп е и голям късметлия, който не би имал същия успех в нито един друг момент от историята – той е просто точният човек в точните условия. Нека не забравяме, че Тръмп загуби популярния вот с близо 3 милиона гласа и не бива да преекспонираме успеха му, защото в много сфери имаше и провали, отбелязва справедливо Холзи.

„От моя гледна точка мисля, че американците не знаят в какво се забъркват с Тръмп. Наблюдаваме това явление както в Америка, така и в Европа – хората пренасочват подкрепата си към нетрадиционни политически сили. Има повече подкрепа към малките партии и като цяло избирателите са разочаровани от мейнстрийм политиката. Проблемът е, че не винаги хората разбират алтернативата, която са избрали и какви ще са последиците“.

Според Холзи американците не се интересуват толкова много от НАТО и отношенията с Русия или с Европа. И когато Тръмп им обещава нещо в тази посока или им обещава стена с Мексико, избирателите му вярват.

От позицията на американец, живеещ в Бългрия, обаче, журналистът казва, че е силно притеснен от позицията на Тръмп по отношение на НАТО и Русия и америсканската политика по отношение на Източна Европа.

„Прекарах много време в Грузия и Украйна и имам доста добра представа на какво е способен Путин. В този смисъл мога да кажа, че Тръмп е безкрайно наивен в това отношение и с лека ръка ще замете проблемите под килима“.

Холзи не е убеден, че Тръмп има представа как да прекрои отношенията между Америка и Русия, въпреки желанието си. „Защото истинските републиканци в Камарата на представителите в Сената, както и дипломатическата каста, както и ФБР – те всички са против това“.

Според Ерик Холзи въпреки тежестта на президентската институция в Америка и нежеланието на Тръмп да се вслушва в хора с различно мнение от неговото, той не трябва да подценява позицията на дипломатите от кариерата, военните и дори несъгласието на съпартииците му републиканци.

Когато говорим за отношенията на САЩ и Европейския съюз нещата също не изглеждат добре, отбелязва Холзи. „Тръпм вече се изказа в полза на Брекзит и Тереза Мей, той също характеризира ЕС като инструмент за постигане на германска хегемония над Европа. Това, което наблюдаваме в Америка, е нещо подобно на действията на партия „Атака“ в България. Наистина не мога да си предствя как ще изглежда света, ако Америка заеме такава позиция срещу ЕС“.

Журналистът акцентира и върху важността на екипа, който Тръмп ще поведе със себе си. Според него дори в стриктните редици на новия кабинет има драстични различия и противопоставяния както и някои притеснителни фигури.

Холзи изразява и притеснението си, че важни институции с огромна отговорност за бъдещото развитие на сраната могат да бъдат оглавени от хора без подходяща подготовка – затова и с тотално различна визия.

Той отново акцентира върху потенциалния сблъсък между бъдещите ръководители на държавните ведомства и административния персонал, който работи по утвърдения традиционен начин.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …