вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Джелал Фаик: Мюфтийството е превенцията срещу радикализирани мюсюлмани

Джелал Фаик: Мюфтийството е превенцията срещу радикализирани мюсюлмани

Джелал Фаик – главен секретар на главното мюфтийство, гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич, след като миналата седмица си тръгна минути преди ефира. Той подчерта, че решението му било продиктувано от факта, че заедно с него е бил поканен и журналистът Николай Панков. (Можете да намерите разговора с него ТУК).

„Този господин има ефирно време по един канал. Той проповядва едни други възгледи, които не са общоприети и са несъвместими със съвременното. Ако има цензура от страна на главното мюфтийство, тя е само за телевизиите „Алфа“ и „Скат“, заяви Фаик.

„А до г-н Панков – той е един от съратниците на г-н Недим Генджев, с когото ние водим ожесточени съдебни дела за правоприемственост кой е наследник на вакъфските имоти в България“, посочи Фаик.

„Този човек говори неистини“ категоричен е Фаик и коментира думите на Николай Панков за имама в Шумен.

„Главното мюфтийство не е ДАНС, не е полиция. Не може да контролира цялостно кой какво прави. Не повече от 8 гост имама от република Турция има в момента в България. Тази информация може да се провери в Дирекцията по вероизповеданията“, заяви още секретарят на главното мюфтийство.

„Тези пари са спрени към края на месец март от Дианета и в частност Дианет вакфъ. Когато към края на април нямаше преведени дарения към главното мюфтийство, ние потърсихме диенета в Турция и попитахме какво се е случило. Отговорът беше, че отношенията между България и Турция са много обтегнати и по време на служебното правителство на г-н Герджиков е бил разтрогнат договора едностранно“, обясни Джелал Фаик.

„Главно мюфтийство е една голяма превенция за навлизане на радикализирани мюсюлмани. В момента в редиците на ДАЕШ няма нито един български гражданин. Трябва да сме благодарни в момента на Турция“, подчерта Фаик. По думите му, атентаторът не подбира жертвите си по религиозен или расов признак.

„Изпратили сме два пъти писмо до премиера с призив за среща с Бойко Борисов. Все още не сме получили отговор. Призовавам вече да се вземат в ръце нещата, защото никой няма полза от нажежаването на обстановката в България“, категоричен е Фаик.

Той обясни, че информацията, която получават от районните мюфтийства, е, че има брожения между имамите и има желание да протестират в София.
„Ние няма да позволим центъра на напрежението да бъде главното мюфтийство“, подчерта секретарят на главното мюфтийство.

„Не мисля, че има заговор или конспирация да се обтегне ситуацията в България. Дори и патриотите в момента не го искат“, смята Фаик. Той коментира и че главното мюфтийство е българска институция и милее за страната. „Няма как главно мюфтийство да изнудва“, коментира той във връзка с предупрежденията от готвени протести.

„Голямата заплаха за нас е това, което се случва в момента в световен мащаб. Ако преустановим всичките си дейности като главно мюфтийство, тогава става страшно“, посочи Джелал Фаик. „Дали финансирането ще бъде от нашата държава, дали ще бъде от външни официални фондации, мисля, че ще се реши. И тогава няма да звучи заплашително, че имамите може да протестират“, посочи Фаик.

Чуйте целия разговор със секретаря на главното мюфтийство в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …