сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Джеймс Коми обяви, че ФБР разследва руска намеса на изборите в САЩ

Джеймс Коми обяви, че ФБР разследва руска намеса на изборите в САЩ

Директорът на ФБР Джеймс Коми обяви официално, че ръководеният от него орган разследва опити на руското правителство за намеса в президентските избори миналата година в Съединените щати. А в това се включват и възможни връзки с кампанията на Доналд Тръмп.

Потвърдени бяха и основните подозрения – че това е станало с кибератаки и изтичане на класифицирана информация.

Джеймс Коми обяви, че обстоятелствата налагат той да говори публично, защото в случая това е в интерес на обществото. Оказва се ,че ФБР работи по случая от юли 2016 г.

Русия е обвинявана, че хакери от Москва са успели да се доберат до сървърите на Демократите и по този начин – до серия от важни партийни имейли, които бяха разпространени публично.

Според Коми целта на Кремъл е билa да помогне на Доналд Тръмп. Той дори навлезе в детайли защо Русия би искала Тръмп, а не Хилари Клинтън начело на Америка.

В рамките на разследването се проверяват и лица от приближението на президента Тръмп за възможни връзки с Русия.

Коми потвърди обаче, че Москва не се е намесила в самия процес на преброяване на гласовете и не е повлияла на резултатите в ключовите променливи щати, които решиха изборите в полза на Тръмп.

Докато течеше изслушването на Джеймс Коми, президентът Тръмп публикуваше съобщения от профила си в „Туитър“.

Удар по милиардера обаче бяха въпросите към шефа на ФБР по твърдението на Тръмп, че Предшественикът му Барак Обама е подслушвал щаба на предизборната му кампания – небостъргача „Тръмп тауър“ в Ню Йорк.

Коми опроверга твърдението и обясни, че никой президент не може да нареди използване на специални разузнавателни средства по такъв начин, а процедурата пък е изключително сложна.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …