понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Джеф Грийнфийлд: Колкото по-кратка е инаугурационната реч, толкова по-добре

Джеф Грийнфийлд: Колкото по-кратка е инаугурационната реч, толкова по-добре

С инаугурационната си реч президентите дават обща насока на президентството си, без да очертават конкретни политики. Политическият коментатор Джеф Грийнфийлд анализира речите на досегашните американски президенти и обясни, че е трудно да се направи прогноза за встъпителните думи на Доналд Тръмп.

„Това е начин да се даде тон на новото президентство. Както се вижда от първата реч на Рузвелт, който казва на нацията, изнемогваща по време на депресията – че може да се страхува само от страха, както и от речта на Джон Кенеди в разгара на Студената война – че Америка трябва да бъде силна, но и да намери начин да работи с тогавашния СССР. Или пък Барак Обама, който поема властта по време на друга сериозна финансова криза“, коментира Грийнфийлд. На него му е трудно обаче да предскаже каква ще бъде речта на президента Тръмп. „Въпросът е дали ще може да вдъхнови хората. Неговото мото е: „Да направим Америка отново велика“, но целта на неговата кампания беше да покаже на хората, че са излъгани от лидерите си. Много е трудно да се премине от този аргумент към вдъхновяващо послание“, добави Грийнфийлд.

„Когато Рейгън стана президент, едно от нещата, които той каза е, че държавата не е решение на проблемите, а тя е проблемът. С това сигнализира, че ще управлява като консерватор с голямо подозрение към властта. Но Тръмп не е такъв консерватор. Той казва, че ще изхарчи много пари за инфраструктурата на Америка и че ще запази много социални програми“, добави експертът.

Грийнфийлд смята, че Тръмп ще взаимства от оптимизма на Рейгън като говори как ще възвърне величието на Америка. Политическият коментатор е писал речи за сенатора Робърт Кенеди. Той каза, че речта се възлага на доверен помощник, който се опитва да събере различни идеи от колкото се може повече хора.

„Тогава самият Тръмп ще вземе черновата на речта и ще се опита да я направи колкото се може по-близка до себе си. Колкото по-кратка реч – толкова по-добре. Речта на Джон Кенеди е най-кратката в историята, а в далечната 1841 г. Уилям Хенри Харсън произнася 3-часова реч в люта зима, разболява се и умира след три дни“, припомни Грийнфийлд.

Чуйте целия разговор на Ралица Василева с политическия анализатор Джеф Грийнфийлд в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …