петък , 16 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Две спасителни акции във Витоша за последните 24 часа – издирването коства хиляди левове, какво съветват експертите

Две спасителни акции във Витоша за последните 24 часа – издирването коства хиляди левове, какво съветват експертите

Два случая на изгубени във Витоша за последните 24 часа. Снощи, след четиричасово търсене, спасители стигнаха до мъж, който при слизане от Черни връх не е успял да открие пътя обратно заради лошото време.

Днес в Планинската спасителна служба при БЧК постъпи сигнал за две момичета, които също на слизане от Черни връх към Бистрица, се изгубили. След подадения сигнал те са били намерени и прибрани в спасителната база.

Що се касае за случая отпреди ден – изгубилият се във Витоша мъж е бил опитен планинар, добре екипиран, но лошите метеорологични условия и липсата на светлина във втората половина на деня са му изиграли лоша сега. Той се е обадил на свой познат спасител, който е подал сигнала.

Междувременно стана ясно, че за младежите, които вчера бяха закъсали в снега след дрифт на пътя Бузлуджа-Шипка е струвала на пожарната повече от 5000 лв. Това съобщи в Русе директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Той коментира, че това са средствата само за участието на пожарната, а отделно са разходите по операцията на останалите служби.

И още от препоръките на експертите: ако отидете в планината, бъдете добре екипирани, следвайте зимната маркировка и не на последно място – носете със себе си външно зарядно, защото при ниските температури батерията на мобилните телефони пада по-бързо.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …