понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Две българки в САЩ с принос към световната наука и медицина

Две българки в САЩ с принос към световната наука и медицина

Две български изследователки, които живеят и работят в САЩ, оставят следа в световната наука и медицина с откритията си. Наталия Траянова и Емилия Енчева публикуваха едновременно статии в престижно научно издание за иновативните методи, разработени в техните лаборатории, които дават надежда за по-добро диагностициране и лекуване на пациенти със сърдечни проблеми.

За двата метода, които по думите им се приемат изключително ентусиазирано, двете разказаха в еМисия България.

Наталия Траянова работи в лаборатория по изчислителна кардиология в университета „Джон Хопкинс“, която изследва въвеждането на по-инженерни методи за лекуването на пациенти със сърдечни проблеми.

Моята статия е върху това как посредством компютърното моделиране може да се направи виртуален образ на сърцето и тази симулация да се използва за поставянето на по-точна диагноза на пациента, обясни тя.

„След прекаран инфаркт много пациенти получават аритмия и най-често им поставят дефибрилатори, за да се предотврати внезапна сърдечна смърт. С нашия метод можем много точно да преценим при кой пациент има такъв риск и кой има нужда от дефибрилатор. Съществуващият в момента метод е много неточен и скъп и носи риск за пациентите“, добави Траянова.

По думите й към създадения от лабораторията й метод има огромен интерес от страна на научните среди, болници и пациенти.

Аз работя повече на молекулярно, клетъчно ниво в експериментална лаборатория към университета „Джордж Вашингтон“, разказа и Емилия Енчева.

По думите и нейната лаборатория е сред първите в света, разкрили нова област – сърдечна оптогенетика.

Чрез нашия метод, който използва светлината, за да стимулира сърцето, създадохме нова технология за много бързо тестване на лекарства, така че да предотвратим провал на по-късна фаза, добави тя.

Наталия Траянова и Емилия Енчева разказаха и за това как са заминали за Америка, как са се запознали и какъв е животът им там. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …