понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Двама журналисти за (не)свободата на регионалните медии у нас

Двама журналисти за (не)свободата на регионалните медии у нас

Регионалните медии в България масово обслужват местната власт и бизнес, а журналисти и медии, които се противопоставят на това, биват санкционирани по съдебен път, със заплахи или чрез финансов натиск.

До този извод са стигнали поотделно двама журналисти, с които разговаряхме в еМисия България – Спас Спасов и Даниел Пенев.

Спас Спасов е кореспондент на изданията „Дневник“ и „Капитал“ за Варна и Бургас. Преди няколко години той получи книга-послание, озаглавена „Изкуството на войната“, от собственици на дружества, свързани с „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка, заради материалите му за дейността на варненската бизнес групировка ТИМ.

„Това е начинът, по който хората от бизнеса комуникират с хората от медиите. В посвещението в книгата трябваше да ми подскажат, че не бива да се занимавам с някого, когото не мога да победя или направя свой приятел. Явно няма средно положение, а

властта и бизнесът виждат отношенията си с медиите единствено като война или вечна дружба,

която би трябвало да бъде поддържана с осигуряване на медиен комфорт“, коментира Спасов.

Даниел Пенев пък е студент по журналистика, който се е захванал с качествено проучване на това доколко (не)зависими са регионалните медии. За целите му той е провел и поредица от интервюта с журналисти от страната. Повод за този интерес става случаят с Мариета Димитрова, осъдена от местната власт в Благоевград на 100 хил. лева заради неин материал. Мотив за изследването е и неяснотата относно това какъв е „приносът“ на медиите извън столицата и големите издания за това България да е на едно от последните места по свобода на словото.

„Открих огромна зависимост между бизнес, политика и медии на местно ниво. На много места се използват публични средства за заплащане на медийни партньорства, за използване на определени предавания или за създаване на цели общински медии. За жалост, такива проучвания рядко дават плод, тъй като съдебните органи не правят нищо по въпроса“, коментира Пенев.

Той отбеляза също, че рядко има съпричастност от страна на колегите на притискани журналисти, както и отразяване на натиска на местно ниво, тъй като журналистите се страхуват, че може да ги сполетят подобни проблеми и да загубят работата си. Не мисля, че този страх ще отпадне, тъй като икономиката на много места загива, смята Пенев.

Спас Спасов разказа за собственото си проучване за състоянието на медиите в по-малките общини (10 на брой, избрани на случаен принцип), както и в петте най-големи у нас. Акцент е размерът на сумите, които общините харчат за купуване на медийно влияние, макар формалните договори да са формулирани по съвсем друг начин. „Първенци“ в него се оказват Бургас, Варна и… Враца. Изводите, според журналиста, са стряскащи.

„Оказва се, че извън столицата регионалните медии се продават евтино и се купуват масово, като общата сума за 10-те общини за три години надхвърля 2,7 млн. лева.

Оказва се, че с тях са купувани буквално всички медии в тези общини, купувано е влияние, цели предавания, покривани са разходите на малките екипи за цяла година… На фона на несъществуващия рекламен пазар там, става така, че медиите изпадат в пълна зависимост от общинската администрации.

Освен това са създавани целево медии или дружества, които се занимават с медиен бизнес, които да получават суми от общинските бюджети. Така се оказва, че Враца е похарчила само около 3000 лева по-малко от Варна, при положение, че бюджетът й е около шест пъти по-малък, като е плащано на 49 различни медии или медийни организации.“

Според Спас Спасов неяснотата на собствеността е основен проблем в България. Специално във Варна основната част са свързани или с местни политици, или с бизнес структури, които са в други контакти с местната власт, дава пример той. От колегите в други градове знам, че положението там е същото – основните медии са собственост на лица от месната администрация, добавя той.

Чуйте разговора с двамата журналисти:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. глупости

    Гледам и не вярвам на очите си! Наистина ли сте паднали толкова, че с този глупак да ни занимавате и с дипломната работа на някакво хлапе? Че всички знаят кой е Спасов. Основно известен с това че като беше пресаташе на Добрин Митев, налагаше много жестока цензура и смучеше кинти от общинския бюджет. После осъдиха Добринчо за присвояване и той забегна в Нова Зеландия, а пресаташето му си намери нова работа като списник в Дневник, където продължава да пише зле прикритата си реформаторска пропаганда и се прави на журналист.

  2. Само на мен ли ми се струва смешно, точно Спас Спасов да прави проучване, колко харчат общините за медийно влияние, при положение, че той самият пише в медия, която официално получва 6 000 000лв и то от чужда неправителствена организация, за да защитава техните интереси. Да не говорим, че всеки човек, който си е направил труда да прочете негови статии, няма как да не е забелязал, че начинът на поднасяне на информация, както и допълнителните внушения на автора са много далеч от обективната журналистика.

  3. И вие ли сте на хранилка в Америка за България вече? Гледам помагате в отглеждането на новите протежета. А очилаткото да знае, че рано или късно националните предатели си го получават 🙂