понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Двама от неуспелите кандидати за шеф на БНР за предизвикателствата пред новото ръководство

Двама от неуспелите кандидати за шеф на БНР за предизвикателствата пред новото ръководство

СЕМ избра днес Александър Велев за генерален директор на БНР. Двама от 12-те кандидати за позицията – Петър Пунчев и Васил Чобанов, коментираха в еМисия България решението на медийния регулатор и предизвикателствата пред новото ръководство.

Конкурсът беше прилично организиран и имаше публичност, нямаше драстични различия в концепциите на много от кандидатите му – и слепият виждаше, че радиото е в критична ситуация и трябва да се действа с нов екип, заяви Петър Пунчев.

Условията в БНР са слезли доста надолу. Журналистите ще работят точно така, както и през годините, но с една важна корекция – тези сериозни бюджетни средства да са в полза на обществото, за да не се налага да влизаме в обяснителен режим, коментира и Васил Чобанов.

Според Пунчев за кратък мандат от три години не може да се постигне всичко, но би могло да се положи начало на модернизацията на това „изкопаемо“, което по думите му представлява в момента радиото.

Модернизацията трябва да започне буквално утре, иначе новият директор и екипът му ще бъдат затрупани със задачи, за които няма да остане време, предупреди той.

Пунчев е категоричен, че организацията в БНР е изключително лоша и има нужда от професионален мениджмънт. Защо има толкова коли радиото, толкова раздута администрация, толкова дежурни в неделя, попита и събеседникът му.

Двамата се съгласиха, че е необходимо да бъдат променени форматите и да се отдалечат един от друг, така че всяка аудитория да намери своя интерес в един или няколко от тях. Отдавна не се прави радио за всички, отбеляза Пунчев.

„Ролята на една обществена медия е да обучава всяко едно ново поколение. Малките сега радиото не ги хваща, не им разказва приказки, не ги отглежда като слушатели, не влиза в таблетите и телефоните им и не следва интересите им с тяхното израстване“, смята Чобанов.

Според Пунчев обществената медия би трябвало и да изпълнява задачи и да запълва ниши, които не са атрактивни за търговските медии.

Чуйте целия разговор с Петър Пунчев и Васил Чобанов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …