четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Двама бивши министри за хаоса в здравеопазването

Двама бивши министри за хаоса в здравеопазването

„Рецентрализация, реодържавяване и командно администриране на здравеопазването – това са неща, които помним от времето на тоталитарната държава. Странно е, че министър Москов се определя като десен човек, а всичките му мерки са леви“.

Така описа реформата в здравеопазването бившият здравен министър Илко Семерджиев.

„Този модел е отречен, минал е времето си и не е за 21 век“, категоричен бе той.

Според него с прокарваните реформи за течовете в системата се наказват българските гражданите, а не лошите практики.

Семерджиев даде пример с идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци – модел, който по думите му ще ограничи свободното ни движение в Европа.

Бившият министър цитира и една от последните новини – че ВАС е отменил методиката на министър Москов за задължителната здравна карта, с което „буквално нулира досегашните му действия“.

„Толкова слабо административно управление, че нещо, почти доведено докрай, ще се върне към изходната си точка“, отбеляза бившия министър.

Той подчерта също, че за пореден път премиерът Бойко Борисов е отказал да присъства на дебатите по вота на недоверие заради здравната политика на кабинета. По думите му това е ясен знак, че изпълнителната власт не зачита законодателната.

„Москов беше сам в кошарката на министрите, нямаше кой да го подкрепя“, отбеляза още Семерджиев.

В разговора по телефона се включи и бившият здравен министър Мими Виткова от правителството на Жан Виденов.

Свидетели сме на непрекъснато увеличаване на разходите за здравеопазване като процент от БВП, предупреди тя.

„Имаме абсолютно несолидарен модел и на този фон се предлага разделянето на пакета услуги, което ще натовари още повече джоба на пациентите“. Според нея мярката нарушава дори конституционните права на гражданите.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Начо Папазов

    Не сте Прав Семерджиев Дясното социалното Дясно е това което иска Москов. Мерките му са десни. Просто спрете да мислите за дясно и ляво като във Великобритания и Франция

  2. Много точен анализ на д-р Семерджиев, той остана единственият истински десен политик, който не си позволи да предаде истинското дясно и аз лично заставам зад всяка казана дума от него! Адмирации и респект!